Grilovaný lilek

Grilovaný lilek

Počet porcí: 4
Náročnost: střední
Doba přípravy 30-40 minut

Suroviny:

  •     1 větší lilek nakrájený na plátky
  •     10 dkg šunky
  •     1 vejce
  •     strouhanka z 1,5 rohlíku nebo housky
  •     4 lžíce mléka
  •     sůl
  •     10 dkg oblíbeného nastrouhaného sýru
  •     trochu oleje


Postup: Tence nakrájené plátky lilku posolíme a necháme cca 15 minut odpočinout. Vlhkost z lilku osušíme ubrouskem. Jednotlivé plátky osolíme a grilujeme na středně rozpáleném grilu z obou stran po dobu 2-3 minut. Průběžně otáčíme do doby než buse na plátcích vytvoří typické hnědé mřížky. Ogrilované plátky odložíme stranou na nahřátý talíř. Když máme hotové základní plátky, můžeme začít s přípravou náplně. Do větší mísy nasypeme strouhanku, přidáme vejce, mléko a najemno nakrájenou šunku. Vše důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem dokud nám nevznikne středně tuhá hmota, kterou budeme lilek plnit. Grilované plátky rozložíme na rovnou podložku. Lžící klademe na kolečka náplň, jednu třetinu náplní nepotíráme.  Naskládáme dvě potřená kolečka na sebe, přiklopime třetím nepotřeným. Znovu vložíme prohřát do grilu. Pro zpevnění můžeme použít párátka. Hotové horké věžičky nakonec posypeme strouhaným sýrem. Servírujeme s zeleninovou oblohou.

Před započetím grilování si připravíme souměrný větší lilek, šunku, vejce, strouhanku, mléko, sůl, pepř, nastrouhaný sýr. Zeleninu důkladně omyjeme a osušíme. V případě, že nemáme šunku lze použít aromatičtější anglickou slaninu.
Omytý a osušený lilek nakrájíme na stejně silné plátky ne silnější než 0,5 cm. Při stejné síle lilku bude i doba grilování jednotlivých kousků stejná.
Nakrájené plátky rozložíme na rovnou podložku osolíme a necháme 15 minut odpočinout. Přebytečnou tekutinu z lilku odsajeme plátěným ubrouskem.
Jednotlivé plátky lilku vkládáme na středně rozpálený gril. My jsme při přípravě použii plynový gril Weber Q320 , který se nám velmi osvědčil díky možnosti rychlého výběru přímého či nepřímého grilování. Na rošt grilu jsme předem použili Weber BBQ olej ze slunečnicového oleje.
Jednotlivé plátky rozložíme s mezerami na grilovací plochu grilu, z každé strany grilujeme po dobu 2-3 minut dokud se nezačnou objevovat typické zlatohnědé mřížky. Při ukládání jsme použili grilovací kleště Weber.
Příprava na plynovém grilu Weber Q320 nám umožnila rychlou regulaci teploty, abychom tenké plátky lilku nepřepálili.
Plátky lilku průběžně kontrolujeme a podle potřeby otáčíme. Zlatohnědé mřížky na světlém lilku vypadají velmi efektně. Dbáme na lehké zhnědnutí, aby nebyl výsledek  hořký.
K přípravě náplně si připravíme šunku, vejce , strouhanku, mléko, sůl, pepř .Do velké mísy vsypeme strouhanku, přidáme vejce, přilijeme mléko, nakrájenou šunku, kterou můžeme nahradit též anglickou slaninou. Dochutíme solí a pepřem. Vymícháme středně tuhou náplň.
Mléko přiléváme postupně malým pramínkem, dokud nemá hmota správnou konzistenci. Více saje strouhanka z tvrdého pečiva než strouhanka z pečiva 1 - 2 dny starého.
Směs důkladně promícháme, posutpně zapracujeme všechny suroviny. Mléko přidáváme postupně, abychom neměli náplň řídkou. Nesmí z plátků ztékat.
Pokud se povede, že je náplň řidší,  lze přidat ještě strouhanku. V opačném případě, přilijeme trochu mléka.
Hotovou náplň odložíme stranou. Vyjmeme plátky lilku z grilu. Tuto náplň klademe na teplé plátky, budou se ještě jednou zapékat v grilu.
Dvě třetiny grilovaných plátků potřeme připravenou náplní. Jednu třetinu odložíme stranou. Naskládáme na sebe  a nakonec dáme kolečko lilku bez náplně.
Grilované lilky rozložíme na prkénko nebo jinou rovnou podložku. Jednu třetinu odložíme stranou.
Plátky lilků s náplní vrstvíme po dvou na sebe. Přikryjeme třetím bez náplně. Takto poskládáme veškerý lilek.
Jednotlivé složené věžičky vložíme znovu na rozpálený rošt grilu. V našem případě jsme grilovali na plynovém grilu Weber Q320 metodou nepřímého grilování tak, aby se propekla náplň uvnitř.
Velká plocha grilu Weber Q 320  umožňuje přípravu pokrmu pro větší počet strávníků. Lilky necháme propékat přibližně 10 - 12minut. Hotové posypeme strouhaným sýrem a servírujeme teplé.
Grilovaný lilek servírujeme teplý jako lehkou letní večeri. Můžeme doplnit oblíbeným dresinkem či jen zakysanou smetanou ochucenou solí, pepřem a čerstvými bylinkami.