Nižborská pizza podle Vítka

Nižborská pizza podle Vítka

Počet porcí: 4 pizzy
Náročnost: středně těžká
Doba přípravy: 50 min

Suroviny na těsto nižborskou pizzu podle Vítka:      

  • 1 kg hladké pšeničné mouky (ideálně 00)     
  • 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje      
  • 6 g čerstvého droždí       
  • půl čajové lžičky medu         
  • 1 čajová lžička soli        
  • 650 ml vody

Suroviny na ozdobení nižborské pizzy podle Vítka:        

  • 300 g pizza šunky         
  • 400 ml omáčky arrabbita
  • 120 g sýru camembert
  • 1 střední cibule      
  • 200 g eidamu                
  • 2 velká rajčata

Postup přípravy těsta na pizzu: tzv. rozkvaz

  • droždí s medem rozmíchejte ve 200 ml vody a přidejte 200 g mouky    
  • přikryjte fólií a nebo víčkem od misky a nechte odpočinout při pokojové teplotě cca 1 hodinu       
  • následně umístěte do lednice, např. přes noc nebo na cca 12 hodin       
  • vyjměte z lednice a nechte temperovat při pokojové teplotě cca 1 hodinu     
  • přidejte zbytek mouky a soli    
  • postupně přilévejte a vmíchávejte zbytek vody, případně 3 lžíce olivového oleje     
  • výsledkem by mělo být krásně hladké těsto 
  • opět těsto zakryjte a nechte kynout v pokojové teplotě
  • po přibližně 40 minutách těsto natáhněte a přeložte (tento proces opakujte celkem 4 x v 40 minutových intervalech) 
  • znovu nechte kynout, buď při pokojové teplotě ( rychlejší varianta) nebo v lednici opět třeba přes noc, dokud se objem těsta nezdvojnásobí 
  • vytvořte z těsta kuličky o velikosti 250 – 280 gramů 
  • ponechte opět pod folií kynout v pokojové teplotě 2 – 4 hodiny    
  • konečně můžete vytvarovat pizzu o velikosti cca 30 cm

Postup rozpálení pizza pece na plyn Solo Stove         

  • nejdříve zkontrolujte správné připojení plynové láhve       
  • poté se ujistěte, zda oba pečící kameny jsou v peci správně usazeny (s horkými již budete špatně manipulovat)
  • jednoduše otočte regulačním knoflíkem proti směru hodinových ručiček a nastavte na nejvyšší teplotu     
  • takto nechte cca 15 minut pec roztápět, dokud nedosáhne vnitřní teplota cca 400 °C

Postup pečení pizzy         

  • na pracovní ploše vytvarujete těsto do tvaru pizzy     
  • pomažete rajčatovou omáčkou nebo omáčkou arrabbiata, sýrovou atd.      
  • posypete kořením na pizzu
  • přidáte šunku, anglickou slaninu, salám (co kdo má rád)    
  • nakonec nastrouhejte nebo nakrájejte svůj oblíbený sýr    
  • pomocí lopaty na pizzu vložíte do rozpálené pizza pece    
  • za cca 1,5 minutky otočíte pizzu o 180 stupňů, aby se vše rovnoměrně propekla ze všech stran     
  • za další minutku a půl můžeme pizzu vyndat

Tip: variant přísad na pizzu je nekonečné množství! My jsme použili například: tuňák ve vlastní šťávě, černé olivy, omáčka arrabbiata, sýr eidam, camembert, mozzarella, anglická slanina, pizza šunka, bazalka, paprika, rajčata, cibule a další.. Uvedené dobroty jsou ty co chutnali nám ve Vladeku. Smajlík Přejeme dobrou chuť!

Nižborská pizza podle Vítka
Nižborská pizza podle Vítka
Nižborská pizza podle Vítka
Nižborská pizza podle Vítka
Nižborská pizza podle Vítka
Nižborská pizza podle Vítka
Nižborská pizza podle Vítka
Pravá nižborská pizza podle Vítka
Pravá nižborská pizza podle Vítka
Pravá nižborská pizza podle Vítka
Pravá nižborská pizza podle Vítka
Pravá nižborská pizza podle Vítka
Pravá nižborská pizza podle Vítka

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit