Počet porcí: 4 pizzy
Náročnost: středně těžká
Doba přípravy: 50 min
Suroviny na těsto nižborskou pizzu podle Vítka:
- 1 kg hladké pšeničné mouky (ideálně 00)
- 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
- 6 g čerstvého droždí
- půl čajové lžičky medu
- 1 čajová lžička soli
- 650 ml vody
Suroviny na ozdobení nižborské pizzy podle Vítka:
- 300 g pizza šunky
- 400 ml omáčky arrabbita
- 120 g sýru camembert
- 1 střední cibule
- 200 g eidamu
- 2 velká rajčata
Postup přípravy těsta na pizzu: tzv. rozkvaz
- droždí s medem rozmíchejte ve 200 ml vody a přidejte 200 g mouky
- přikryjte fólií a nebo víčkem od misky a nechte odpočinout při pokojové teplotě cca 1 hodinu
- následně umístěte do lednice, např. přes noc nebo na cca 12 hodin
- vyjměte z lednice a nechte temperovat při pokojové teplotě cca 1 hodinu
- přidejte zbytek mouky a soli
- postupně přilévejte a vmíchávejte zbytek vody, případně 3 lžíce olivového oleje
- výsledkem by mělo být krásně hladké těsto
- opět těsto zakryjte a nechte kynout v pokojové teplotě
- po přibližně 40 minutách těsto natáhněte a přeložte (tento proces opakujte celkem 4 x v 40 minutových intervalech)
- znovu nechte kynout, buď při pokojové teplotě ( rychlejší varianta) nebo v lednici opět třeba přes noc, dokud se objem těsta nezdvojnásobí
- vytvořte z těsta kuličky o velikosti 250 – 280 gramů
- ponechte opět pod folií kynout v pokojové teplotě 2 – 4 hodiny
- konečně můžete vytvarovat pizzu o velikosti cca 30 cm
- nejdříve zkontrolujte správné připojení plynové láhve
- poté se ujistěte, zda oba pečící kameny jsou v peci správně usazeny (s horkými již budete špatně manipulovat)
- jednoduše otočte regulačním knoflíkem proti směru hodinových ručiček a nastavte na nejvyšší teplotu
- takto nechte cca 15 minut pec roztápět, dokud nedosáhne vnitřní teplota cca 400 °C
Postup pečení pizzy
- na pracovní ploše vytvarujete těsto do tvaru pizzy
- pomažete rajčatovou omáčkou nebo omáčkou arrabbiata, sýrovou atd.
- posypete kořením na pizzu
- přidáte šunku, anglickou slaninu, salám (co kdo má rád)
- nakonec nastrouhejte nebo nakrájejte svůj oblíbený sýr
- pomocí lopaty na pizzu vložíte do rozpálené pizza pece
- za cca 1,5 minutky otočíte pizzu o 180 stupňů, aby se vše rovnoměrně propekla ze všech stran
- za další minutku a půl můžeme pizzu vyndat
Tip: variant přísad na pizzu je nekonečné množství! My jsme použili například: tuňák ve vlastní šťávě, černé olivy, omáčka arrabbiata, sýr eidam, camembert, mozzarella, anglická slanina, pizza šunka, bazalka, paprika, rajčata, cibule a další.. Uvedené dobroty jsou ty co chutnali nám ve Vladeku. Smajlík Přejeme dobrou chuť!