Grilované žampiony

Grilované žampiony

Počet porcí: 4
Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: 20 minut

Suroviny:

  •     24 malých stejně velkých žampionů
  •     25 dkg anglické slaniny
  •     sůl, pepř
  •     cherry rajčátka
  •     na přílohu červená a žlutá kapie


Postup: Žampiony očistíme, malé neloupeme, ukrojíme nožičky a ponecháme si pouze hlavičky. Hlavičky opepříme a každou samostatně zabalíme do kousku slaniny. Napichujeme střídavě s cherry rajčátky na připravené špízy. Pokud nemáme k dispozici kovové jehly, můžeme použít dřevěné špejle, jen jejich konce obalíme alobalem, aby se nepřepálily.  Hotové špízy vložíme na očištěný rošt grilu  a zvolna grilujeme po dobu 10 - 12 minut. Průběžně kontrolujeme a otáčíme.

K přípravě grilovaných žampionů si připravíme malé, stejně velké žampiony, slaninu, pepř, sůl a cherry rajčátka. Na oblohu červenou a žlutou papriku.
Žampionu očistíme, malé neloupeme, ukrojíme nožičky. Pro další přípravu potřebujeme pouze hlavičky. Pokud nemáme stejně velké žampiony, můžeme překrojit na polovinu.
Hlavičky lehce opepříme. Každou zabalíme zvlášť do kousku anglické slaniny. Ta při grilování dodá žampionům výbornou chuť.
Připravíme si kovové jehly nebo špejle a můžeme začít s přípravou špízu. Napichujeme střídavě hlavičku žampionu obalenou v plátku anglické slaniny a cherry rajčátko. Takto postupujeme, dokud nemáme jehlu nebo špejli plnou.
V případě, že použijete špejle stejně jako my, je třeba obalit konce alobalem, aby se špejle nepřepálila.
Aby špejle nevzplály, je také možné je před použitím namočit do vody.
Hotové špízy vkládáme na očištěný rošt grilu, my jsme grilovali na kotlovém grilu Weber. Před každým grilováním používáme na čištění čistící kartáč triangl . Grilujeme ve středu grilu po dobu 10 - 12 minut.
Hotové špízy servírujeme teplé s opečenými toustíky z bagety. Plátky bagety před vložením do grilu potřeme bylinkovým máslem. Grilujeme dokřupava. Jako oblohu můžeme připravit čerstvou zeleninu.