Piliny a štěpky na uzení 

na stránku

Čím vším se dá udit? No to záleží na tom, jakou máte udírnu. Například v domácí elektrické udírně Borniak si zaudíte jedině s udící štěpkou a oproti tomu v udírnách Bradley musíte bezpodmínečně používat udící brikety. Když se ale rozhodnete udit v klasickém zahradním grilu, jsou vaše možnosti prakticky neomezené. K uzení můžete použít skoro jakékoli myslitelné udící palivo. V zahradních grilech můžete použít udící lupínky, a to jak samostatně, tak v udícím boxu. Dále můžete maso další potraviny zaudit pomocí udících pilin.Při uzení kusovým dřevem je však dobré vědět, jaké dřevo na uzení je nejvhodnější, a které pro uzení naopak vůbec nehodí. Vhodné dřevo na uzení poznáte tak, že nesmrdí lakem, není napadeno kůrovcem nebo podobnou havětí, netrčí z něj hřebíky, není chemicky ošetřené a samozřejmě je zbavené veškeré kůry a nepřetéká priskyřicí. Ideální dřevo na uzení je z buku, nebo z ovocných stromů.

Udící lupínky

Udící lupínky představují ideální udící palivo pro zahradní grily Weber. Můžou se používat samostatně (namočené, volně pohozené vedle grilovaných pokrmů nebo rozžhavených uhlíků) nebo je můžete uložit do udícího boxu. Na výběr jsou rozmanité příchutě, jako třeba speciální udící lupínky na vepřové maso, lupínky ze sudů od whiskey, lupínky na uzení z ovocných stromů, nebo udící lupínky přímo určené pro hovězí maso, lupínky z bílého ořechu a udící lupínky na ryby a mořské plody.

Udící box

Udící box, nebo také udící krabička je malá šikovná pomůcka pro uzení v plynových a elektrických grilech a v grilech na dřevěné uhlí. Do krabičky se dávají lehce namočené udící lupínky, ty se zapálí a krabička se pak volně položí ke grilovanému masu, rybě, sýru, nebo zelenině. Udící box má podobu malé krabičky obdélníkového tvaru s dírkovaným víčkem.

Udící piliny

Udící piliny jsou primárně určeny pro naše elektrické udírny Borniak. Mají odpovídající hrubost a při uzení jsou rovnoměrně spalovány v generátoru kouře pomocí topné spirály. V nabídce máme celkem sedm druhů udících pilin od klasických příchutí jako je buk, dub, olše, nebo bříza, ale najdete u nás i piliny ovocné z třešně, švestky a jabloně. Udící piliny pro udírny Borniak jsou dostupné ve dvou baleních. Můžete si vybrat balení se dvěma litry udících pilin, nebo desetilitrový balíček. Udící piliny nejsou vhodné pro zahradní grily Weber, protože jsou velmi jemné a v roztopeném grilu by rychle shořely a maso by nevyudily.

Udící brikety

Udící brikety jsou základním palivem pro domácí elektrické udírny Bradley. Brikety mají podobu asi 1 cm silných kulatých placiček a spalují se pomocí topného tělíska v generátoru kouře. Při uzení to funguje tak, že se brikety naládují do komínu od generátoru a pak postupně v intervalu po dvaceti minutách se brikety posouvají pomocí speciálního podavače na topné tělísko, kde postupně prohořívají a vytváří tak aromatický kouř, který provoňuje maso a další potraviny určené k uzení.

Udící štěpka

Štěpka na uzení přestavuje základní udící palivo pro udírny Borniak, ale použít jí lze i v zahradních grilech Smoky Fun a Weber. V udírnách Borniak probíhá uzení pomocížhavící spirály v generátoru kouře, v zahradních grilech musíme udící štěpku nejdříve namočit do studené vody, než jí pak hodíme na rozžhavené dřevěné uhlíky nebo brikety. Zatímco v udírnách Borniak vydrží jeden dvoulitrový balíček udící štěpky zhruba 8 hodin uzení, v grilech na dřevěné uhlí shoří podstatně rychleji, takže je třeba počítat s tím, že pro dosažení dostatečně silného udícího efektu budete potřebovat nepoměrně větší množství udící štěpky.

Dřevo na uzení

Kusové dřevo se používá na uzení v klasických dřevěných udírnách, ale dá se s ním udit také v zahradních grilech Smoky Fun a Weber. Pro uzení se nejlépe hodí bukové dřevo, případně můžou posloužit také polínka ze švestky, jabloně, třešně a dalších ovocných stromů. Dřevo na uzení musí být zdravé, bez kúry a samozřejmě bez jakéhokoli laku, nátěru nebo nějakého syntetického ošetřujícího přípravku. Při uzení kusovým dřevem se rozhodně vyhněte dřevu z tisu, z jehličnanů s vysokým podílem smůly neboli pryskyřice.

Vhodné dřevo na uzení

Jak poznat vhodné dřevo na uzení? Tak předně z něj nesmí trčet žádné zrezivělé hřebíky, nesmí být nalakované, chemicky ošetřené, nesmí na něm být kúra a dřevo z jehličnanů by nemělo obsahovat příliš vysoké procento pryskyřice. Vhodné dřevo na uzení se také liší podle toho, jaké potraviny chceme udit. Například na červené maso se obvykle používá bukové dřevo a na druhou stranu ryby nejlépe provoníte ovocným dřevem z jabloně, švestky nebo třešně. Pokud si nejste výběrem vhodného dřeva na uzení jisti, použijte univerzální bukové dřevo, které lze vedle vepřového použít prakticky na cokoliv včetně sýrů, zeleniny a ryb.

Jaké dřevo na uzení

Chystáte se o víkendu poprvé udit, ale nemáte páru, jaké dřevo k jakému masu použít? Snadná pomoc. Stačí si zapamatovat pár jednoduchých pouček. Například sladkovodní a mořské ryby vyžadují měkčí dřevo, ideálně z ovocných stromů jako je jabloň, třešeň nebo švestka. Kuřecí maso a další drůbež se může rovněž udit ovocným dřevem, ale také olšovými štěpkami. Na vepřové a hovězí maso je nejlepší bukové dřevo, ale používá se i akátové dřevo.

Zcela nevhodné pro uzení je:

  • Nahnilé dřevo
  • Dřevo s kúrou
  • Čerstvé, dosud nevyschlé dřevo
  • Dřevo z jehličnanů s velkým podílem pryskyřice
  • Lakované nebo nabarvené dřevo

Aktuality

Archiv aktualit