Digitální elektrické udírny 

Zapomeňte na pracné sledování a hlídání teploty při uzení - digitální elektrické udírny Bradley a Borniak se o to postarají. Neobávejte se složitého nastavování - digitální ovládací jednotky na obou typech udíren nastavíte během minuty, jednoduše a naprosto intuitivně.  Elektronika se pak postará o bezpečné hlídání nastavené teploty nezávisle na teplotě venkovní, což oceníte předvším při uzení studeným kouřem.  Potřebujete při dlouhém uzení měnit teplotu nebo řídit generátor studeného kouře a netrávit u udírny mládí? Pak je digitál pro Vás to pravé.  A pokud jste fandové do moderních digitálních technologií - některé elektrické udírny jdou ovládat mobilním telefonem ... :)

Uzení v elektrických digitálních udírnách není složité a zpřístupňuje uzení i těm, kdo si nemohou dovolit klasickou zděnou nebo dřevěnou udírnu z důvodu místa , sousedů nebo požárních předpisů.  Porovnání klasické a digitální udírny jsme se pokusili shrnout v bodech níže.  V naší nabídce jste nenašli digitální teploměry do udírny – a je to tak schválně. Ona totiž samotná udírna má jeden zabudovaný v sobě… :)  Jak udit v digitální udírně pochopíte velmi rychle – a je to o dost jednodušší nežli v té klasické.  Neřešíte totiž jak pracovat s udírnou, ale spíš co dělat lépe s tím co zrovna v udírně máte. Dnešní moderní digitální udírny na štěpky jsou prostě tady, stejně jako u grilování teď vítězí grily na plyn před těmi na dřevěné uhlí. Prostě doba je taková …

Porovnání klasické a digitální udírny

Není úplně jednoduché a korektní oba typy udíren porovnávat. Klasické domácí dřevěné nebo zděné udírny jsou prostě něco jiného – generačně i kulturou obsluhy než moderní elektrické digitální udírny. Nejde říci že je klasika lepší nebo horší než digitál – každá má své vlastnosti a je na Vás jak vyberete :

  • Časově dlouhá příprava uzení (roztápění u klasických udíren) vs. rychlý a okamžitý náběh u elektrických digitálních udíren
  • U klasických udíren nutná častá kontrola procesu uzení vs. automatická kontrola i korekce teploty na dlouhé hodiny předem u digitálu
  • Uzení kusovým dřevem, pilinami i štěpkou u klasických udíren vs. doporučené typy štěpky nebo briket i moderních elektrických udíren
  • U klasických udíren potřebujete praxi než začnete udit správně – souvisí to se zkušeností jak v udírně topit. U digitální udírny pak nastavíte teplotu, doplníte daný druh štěpky nebo pilin a udíte – vždycky stejně. Lhostejno zda jste začátečník nebo profesionál
  • Riziko požáru je o domácí udírny nepoměrně větší – zvláště u dřevěných udíren nežli u nerezových skříní moderních udíren
  • Cesta je cíl – a někoho uzení prostě baví. Ladovskou nostalgii s kouřícím komínkem a přikládáním naštípané suché švestky prostě u nerezové udírny nedocílíte, kdybyste se na hlavu postavili.
  • Klasické dřevěné udírně nikdy nedoje elektrický proud, nikdy se nerozbije čidlo. Čím nechceme říci, že digitály jsou poruchové – ale pořád jsou to jen stroje

Digitální teploměr do udírny nepotřebujete

Další výhodou digitálních udíren je to, že nepotřebujete externí teploměr. Na rozdíl od grilování, kde má smysl kontrolovat teplotu masa uvnitř – třeba u steaku – pomocí termosondy, je situace u uzení zcela odlišná. Je potřeba si uvědomit, že zatímco na grilu pečeme maso krátce na vysoké teploty obvykle v řádech desítek minut, u udírny je to zcela jinak. Běžné teploty při uzení dosahují maximálně desítek stupňů, elektrické udírny s externě umístěnými generátory dokážou teploty kolem 20 stupňů.  Udíte tady dlouhé hodiny, a i když jsou kusy masa velké, teplota uvnitř dosáhne po tomhle čase prakticky teploty vzduchu a kouře v samotné udírně.   Nedává logiku nějak kontrolovat, kolik má uzená kýta nebo bůček pomocí zapichovací externí termosondy.  
Na displeji digitální udírny pohodlně odečtete teplotu, na kterou udírna běží. U těch chytřejších dorazí údaje o teplotě uvnitř udírny na Váš chytrý telefon

Digitální teploměr

Jak udit v digitální udírně?

Hlavní rozdíl mezi elektrickou udírnou a tou klasickou – dřevěnou nebo zděnou – je ve způsobu topení. U moderních digitálních udíren netopíte kusovým dřevem – prostě to nejde.  Teplotu v nich udržuje elektrická topná spirála (podle velikosti udírny různě výkonná) a o kouř na uzení se stará generátor studeného kouře. A do toho prostě naštípaná suchá buková polena nepřiložíte. Tady se topí štěpkou, obvykle velmi jemnou , případně pak udícími pilinami. Některé typy udíren  - například kanadský výrobce Bradley používají brikety z lisované štěpky, které si udírna sama přikládá a je schopna dlouhodobého chodu bez zásahu lidské ruky.
Úplně jiná je pak regulace teploty uvnitř udírny – u digitálu nikdy nebude potřebovat konev s vodou vedle topeniště udírny na uhašení polen. Tady si elektronika všechno pohlídá sama, bezpečně a spolehlivě.
Co budete muset řešit sami je příprava a naložení masa, délka uzení, teplota na kterou nastavíte, druh dřeva ze kterého budou udící štěpky – prostě věci které přímo souvisí s tím, co v udírně máte a ne s tím jak udírna funguje. Většině lidí tohle zjednoduší život a dosáhne lepších výsledků, které pak bude schopná pravidelně zopakovat.

Digitální udírna na štěpky

Z námi nabízených typů umí udit jemnou štěpkou udírny řady Borniak. Jejich generátor kouře si s ní dokáže pracovně poradit – dovede jí zapálit tak že nehoří, ale pouze kouří a zároveň jí dovede svým mechanismem posouvat popel ze štěpky ven z generátoru kouře do připravené misky s vodou. Důležitá je samozřejmě frakce – tahle štěpka je velmi jemná, a pokud dodržíte požadovanou frakci štěpky, můžete použít štěpku na uzení od jakéhokoli výrobce. Je třeba odlišovat - udící štěpky do grilu – ty bývají velké i několik centimetrů a obvykle se před použitím ještě nemáčí, aby nehořely – v grilu je totiž teplota násobně vyšší než v udírně.
Řada digitálních udíren Bradley Smoker pak nepracuje se štěpkou, ale s lisovanými briketami které si podavač generátoru kouře sám posunuje do prostoru udírny.  Tady musíte použít vždy udící brikety dodávané výrobcem, na výběr ale máte opravdu z velkého počtu druhů.