Dřevěné udírny 

Dřevěné udírny

Rádi byste udili po staru – pěkně pomalu, studeným kouřem, stejně jako Vaši dědové ? Pak potřebujete klasickou domácí dřevěnou udírnu! Těžké železné boční topeniště umožňuje plynulou regulaci teploty a množství kouře, široká dvířka pak snadné přikládání kusového dřeva–švestky, buku, olše–zkrátka toho čím jste zvyklí doma udit. Samozřejmostí je možnost použití i dřevěných štěpek nebo pelet. V typu paliva jsou domácí dřevěné udírny zkrátka nedostižné.
Domácí dřevěná udírna s topeništěm a kovovým podstavcem je určená pro uzení masa, ryb nebo sýrů. Jídla připravená v udírně mají úžasnou výraznou chuť,kterou při domácím uzení dovílíte bez Éček a konzervantů. Prostě víte co jíte.
Dřevěná udící komora z čistého masivního dřeva je dostatečně velká jak na drobné uzení klobás a salámů, tak i na pořádnou dávku naloženého masa. Veškerý spojovací materiál komory udírny je pozinkovaný , stejně jako celá střecha včetně komínu s regulační kouřovou klapkou. Na regulaci kouře si v našich udírnách opravdu zakládáme a proto dokážeme kouř a jeho teplotu regulovat nejen na topeništi, ale i přívodním kouřovodu a na výstupním komínu. Zapomeňte tedy na připálené maso nebo klobásy, nebo naopak na zadehtované kusy slaniny – na našich udírnách se to neděje.
Udírny řady Master Smoker jsou hodně, hodně bytelnou záležitostí. Na materiálu jsme nešetřili. Nejmenší udírna váží skoro 80kg a ta největší pak 110 kilo. Ty už něco vydrží!

Výhody a nevýhody dřevěné udírny

Výhody:

  • Velký objem komory udírny umožňuje uzení velkého množství masa najednou
  • Možnost topení kusovým dřevem, udící štěpkou i briketami
  • Udírna je nezávislá na zdroji elektrické energie, můžeme jí použít kdekoliv
  • Klasické uzení jako za časů našich dědečků a babiček

Nevýhody:

  • Udírna bez jakékoliv automatické regulace teploty a času - prostě jí musíme hlídat
  • Riziko vznícení udící komory při špatném způsobu topení
  • Uzení musí být vaším koníčkem, nestačí zmáčknout tlačítko a za pár hodin se k udírně vrátit
  • Zabere více místa než elektrické digitální udírny

Domácí dřevěná udírna

Jaké dřevo použít v domácí udírně

Na staré klasické poctivé domácí uzení je nejlepší kusové dřevo. Ne ale ledajaké, dřevo si pro uzení pečlivě vybíráme. Zapomeňte na borovici nebo smrk, díky smole v nich obsažené by nám vyuzené maso smrdělo. Smrk použijeme maximálně pro roztopení jako třísky, nikdy ne na uzení. Klasikou jsou tvrdá listnatá dřeva, v našich krajích pak především buk. Oblíbené jsou i druhy ovocných stromů jako jsou švestka, jabloň, třešeň a ořech. Dřevo do udírny musí být dostatečně vysušené, nikdy neudíme čerstvým, mokrým dřevem. Velikost polínek volíme podle rozměrů topeniště udírny, používáme spíše drobnější naštípané dřevo, než celé kusy. Pro výraznější vůni masa můžeme do topeniště přihodit pár hrstí dřevěné udící štěpky, kterou musíme před uzením minimálně na hodinu ponořit do vody. Právě v těchto případech udíme od začátku pouze na bukovém dřevu a dodáváme vůni pomocí dřevěné štěpky až na posledních pár desítek minut.

Techniky uzení v domácích udírnách

V domácí dřevěné udírně lze použít několik technik uzení. Udit můžeme pomocí studeného kouře, teplého kouře a horkého kouře. Uzení za studena je klasické uzení, které navazuje na nejstarší techniky uzení. Při uzení za studena by se teplota v udící komoře měla pohybovat od 12 °C do 24 °C. V žádném případě nesmí teplota přesáhnout hranici 30 °C. Na uzení za studena používáme tvrdé, suché dřevo, které necháme v topeništi pouze doutnat. Nevýhodou tohoto uzení je čas strávený samotným uzením. Uzení studeným kouřem může trvat i několik dní, u větších kusů masa např. jako je celá kýta nebo plec z domácího prasete, se může doba uzení prodloužit až na dva i více týdnů. Při použití techniky uzení za tepla výrazně snížíme dobu uzení. Uzení probíhá při teplotách od 30 °C do 50 °C, kdy douzování uzenin nám zabere dvě až tři hodiny a skutečné uzení pak trvá přibližně 24 hodin. Uzení za horka je vhodné především pro profesionály, neboť je proto toto uzení vyžadována zvláštní udící komora a dostatečné zkušenosti. Nicméně tento způsob uzení je časově nejméně náročný, maso se udí již při větších teplotách a to od 50 °C do 90 °C.

Dehtují dřevěné udírny?

Tvorba dehtu úzce souvisí s výběrem dřeva, se kterým udíme v domácí dřevěné udírně. Pokud bude dřevo vlhké, nebo bude obsahovat hodně kůry, může se na uzeném mase dehet usazovat více než je běžné. Dehtování chápeme jako vadu. Maso nebo uzeniny s dehtem poznáme podle velmi tmavé až černé barvy a charakteristického zápachu kyselé spáleniny. Nejvíce škodlivé formy dehtu se v udírně vyskytují při prudkém kolísání teplot nebo obecně při vysokých teplotách. Jak se taková věc může přihodit? Nejčastěji se to stává díky špatné regulaci tahu kouře udírny. I proto mají naše dřevěné udírny Master Smoker tři místa, kde můžeme teplotu a tah kouře regulovat. První je přímo na topeništi, druhé je v přívodním komínu ke komoře udírny a poslední třetí je v komíně komory udírny. Díky snadné regulaci tahu kouře dosáhnete snadno neměnné teploty, ať už udíte studeným, teplým nebo horkým kouřem.

Dřevěné udírny a požární bezpečnost

Při uzení v domácích dřevěných udírnách pracujeme na rozdíl od těch elektrických přímo s otevřeným ohněm. Proto je nutné zachovávat základní zásady požární bezpečnosti jako je tomu třeba u grilování. Vždy myslíme na to, že za nehořlavým železným topeništěm máme dřevěnou komoru udírny, do které mohou vletět žhavé jiskry, i proto je třeba při uzení udírnu pravidelně kontrolovat a nenechávat ji delší dobu bez dozoru. Dbáme na dobrou údržbu hlavně komory udírny, kde nám mohou po uzení zůstat zbytky tuku a sazí. Ty mohou být při špatné údržbě zdrojem chuťových vad uzeného masa a v krajním případě i důvodem k vznícení komory udírny.

Dřevěná nebo kovová konstrukce?

V domácí dřevěné udírně naší výroby je konstrukce kombinovaná. Masivní želené prvky používáme jednak pro oblast topeniště - z logických důvodů :-), ale mohutnou a těžkou kovovou vanu máme i pod dřevěnou komorou udírny. Taktéž střecha udírny je oplechovaná, aby byla chráněna pře nepříznivými povětrnostními podmínkami. Samotná komora udírny je vyrobena ze smrkového dřeva, voní pouze dřevem, které není nijak ošetřeno, aby nebyla ovlivněna chuť a vůně uzeného masa.

Dřevěná udírna musí mít odjímatelnou střechu

Každou udírnu je potřeba důkladně čistit, je jedno, zda je elektrická, plynová anebo v ní topíme dřevem. Samotná dvířka udírny, ať jsou sebevětší, ne vždycky úplně pohodlně stačí. Nejvíce dehtu a sazí se usazuje právě na střeše udírny a právě proto nám odjímatelná střecha výrazně zjednodušuje údržbu. Čas od času je potřeba vyčistit i prostor u komínu u regulační klapky a to samozřejmě dělá mnohem snáze, pokud je střecha z udírny sundaná.

Aktuality

Archiv aktualit