Litinové tály a pláty 

Litinové tály a pláty

Litinové tály a pláty se používají jako alternativní grilovací plocha za klasický grilovací rošt. Protože mají plnou grilovací plochu, obvykle se využívají k přípravě jídel, která by nešla ugrilovat na roštu. Litinové tály se tak používají k přípravě různých masových směsí, grilované zeleniny, ale můžete si na nich připravit i sladké palačinky, omeletu, vejce se slaninou nebo třeba lívance. Stejně dobře na litinovém tálu ugrilujete steak, nebo ryby a mořské plody.

V nabídce najdete litinové tály a pláty pro většinu plynovýchkotlovýchelektrických grilů Weber. K dostání jsou i oboustrann...

Zobrazit celý text

Litinové tály a pláty se používají jako alternativní grilovací plocha za klasický grilovací rošt. Protože mají plnou grilovací plochu, obvykle se využívají k přípravě jídel, která by nešla ugrilovat na roštu. Litinové tály se tak používají k přípravě různých masových směsí, grilované zeleniny, ale můžete si na nich připravit i sladké palačinky, omeletu, vejce se slaninou nebo třeba lívance. Stejně dobře na litinovém tálu ugrilujete steak, nebo ryby a mořské plody.

V nabídce najdete litinové tály a pláty pro většinu plynovýchkotlovýchelektrických grilů Weber. K dostání jsou i oboustranné litinové tály, které mají jednu stranu hladkou, druhou vroubkovanou. Všechny naše tály a pláty jsou vyrobeny z masivní litiny, která dobře kumuluje teplo a představuje tak ideální pomůcku, kterou rozšíříte uživatelské rozhraní vaše grilu a okruh jídel, která lze na zahradním grilu připravit.

Výrobce
Zobrazuji 1 – 12 z 41 produktů
na stránku

Vybrat litinový tál nebo grilovací desku?

grilovací tály a desky

Litinové tály a pláty

Litinové grilovací desky


Využití litinových tálů a plátů

Tály a pláty jsou vyrobené z masivní, černě lakované litiny. Díky tomu jsou velmi pevné, odolné a dlouho vydrží.  Litina navíc jako materiál dobře kumuluje teplo a tály i plátky tak lze využívat pro krátké, intenzivní grilování při velmi vysokých teplotách (skvělé například na steaky). Litinové tály a pláty se s velkou oblibou využívají také pro grilování mořských i sladkovodních ryb, ale také ke grilování mořských plodů. Na hladkém povrchu litinového tálu si můžete připravit smažená vejce se slaninou, sladké palačinky nebo lívance, ale tály a pláty je možné využít také ke grilování různých masových směsí nebo na drobné kousky nakrájené zeleniny.

Údržba litinových tálů a plátů

Litinové tály a pláty by se měly čistit od mastnoty a zbytků jídel hned vzápětí po skončení grilování. Jinak připečená mastnota přes noc na litinovém povrchu zaschne a bude se pak odstraňovat o poznání hůř. K údržbě litinových tálů a plátů můžete využít například některých z našich čistících přípravků v kombinaci s houbičkou či hadříkem, nebo můžete k odstranění mastnoty a připečených zbytků masa použít grilovací kartáč s tvrdými štětinami z nerezové oceli.

Čištění litinových tálů a plátů v myčce na nádobí

Kromě mechanického odstraňování zbytků a nečistot můžete litinové tály a pláty očistit v klasické myčce na nádobí. Horká voda ani saponát litinovém povrchu nijak neublíží a naopak zbaví všech nežádoucích památek na nedávno skončené grilování.

Využití litinové grilovací desky

Litinová deska patří k nejpopulárnějšímu příslušenství mezi milovníky grilování. Díky desce budou možnosti toho, co můžete svým známým a přátelům připravit zase o něco širší. Ke většině grilů lze tento doplněk dokoupit, jsou ale zde i případy jako peletový gril Pit Boss Pro Series 1600 Wifi, kde je litinová deska v základní výbavě grilu.

litinová grilovací deska

Proč vybrat grilovací desku vyrobenou z litiny?

Správným používáním se na grilovací desce vyrobené z litiny vytváří seasoning, což je ochranná vrstva, díky které není potřeba při grilování používat tolik tuku.

termofotka litinové desky

Litina také skvěle absorbuje teplo což z desky děla ideální grilovací povrch pro zatažení steaků. Maso nemá šanci rozpálený litinový povrch zchladit, díky tomu se zprudka opeče, aniž by ztratilo velké množství šťávy, což ocení nejeden gurmán u stolu. Díky schopnosti vstřebávání tepla, není třeba desku tolik zahřívat, poté co ji rozpálíte což vede k nižší spotřebě paliva/energie.

U jakých grilů je možné použít litinovou desku?

Kromě grilů, můžete litinovou desku také použít na Vašem sporáku či v troubě. Jediné místo, kde není možné litinovou desku použít je mikrovlnná trouba, protože tu by mohla deska poškodit, jako ostatně všechny ostatní výrobky z kovu.

Jaký rozměr by měla mít litinová deska na grilování?

V ideálním případě by deska měl mít stejné rozměry jako jeden či více grilovacích roštů, aby byla využitá celá grilovací plocha. Na obrázku můžete vidět desku, kterou lze v grilu použít, nicméně dle mezery mezi ní a rošty je zřejmé, že původně byla vyrobena pro jiný gril.

litinová grilovací deska

Desku můžete položit i přímo na rošty, pokud nemá vyhovující rozměry, počítejte však s tím, že ke grilování využijete více energie, protože musíte zahřát jak rošt, tak desku.

Pokud deska zabírá celou grilovací plochu ujistěte se, že horký vzduch má kudy unikat kvůli správnému fungování grilu.

Litinová deska na grilování vs. litinový rošt

Litinový rošt na gril

Vzhledem k tomu, že k výrobě roštu není potřeba tolik materiálu, nikoho nepřekvapí že v porovnání s litinovou deskou je lehčí. Menší množství použitého materiálu má také za následek kratší dobu rozpálení roštu. Díky mřížovitému tvaru roštu bude maso vypadat k nakousnutí už od pohledu, protože na něm vytvoří vzor typický pro grilování.

litinový rošt

Poslední výhoda litinového roštu je však trochu sporná, protože některé grilovací desky jsou oboustranné (jedna strana hladká, druhá s vroubky), a tak tento vzor můžete vytvořit i na nich.

Litinová deska na gril

litinová deska na grily napoleon

Grilovací deska je bezesporu univerzálnější než rošt, protože na jejím hladkém povrchu si můžete kromě steaků připravit i vajíčka či vylít těsto. Deska se také skvěle hodí na osmahnutí malých kusů masa a zeleniny, které by roštem propadly.

grilovací deska na gril

Pod tál také není třeba použít rozptylovač, který by chránil hořák, protože tuk a šťáva z masa odkapávají kontrolovaně.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit