Máte rádi klasické dřevěné udírny, ale odrazuje Vás složitá obsluha topeniště, která je s nimi spojena? Nebo si plánujete vyrobit udírnu podle představ akorát nevíte, jak uvnitř komory zajistit dostatek kouře? Řešení se nabízí v podobě dymboxu německého výrobce SMO-KING.
Na rozdíl od topeniště dýmbox nevyžaduje tak častou kontrolu. Stačí ho připojit k udírně, nasypat štěpky do zásobníku a zapálit. Samostatně může dýmbox fungovat až 8 hodin. Tato doba je závislá na nastavení kompresoru, který fouká do dýmboxu vzduch. To mám vliv na rychlost spalování štěpky a také na množství kouře uvnitř ud...
Zobrazit celý textMáte rádi klasické dřevěné udírny, ale odrazuje Vás složitá obsluha topeniště, která je s nimi spojena? Nebo si plánujete vyrobit udírnu podle představ akorát nevíte, jak uvnitř komory zajistit dostatek kouře? Řešení se nabízí v podobě dymboxu německého výrobce SMO-KING.
Na rozdíl od topeniště dýmbox nevyžaduje tak častou kontrolu. Stačí ho připojit k udírně, nasypat štěpky do zásobníku a zapálit. Samostatně může dýmbox fungovat až 8 hodin. Tato doba je závislá na nastavení kompresoru, který fouká do dýmboxu vzduch. To mám vliv na rychlost spalování štěpky a také na množství kouře uvnitř udírny.
Rádi byste udili ve Vašem plynovém grilu? I toto Vám námi nabízený dýmbox umožní. Stačí si k dýmboxu pořídit adaptér pro plynové grily a jde se na to!
Generátor studeného kouře z nerezové oceli a mosazi pro dokonalé aroma vašeho uzeného masa
SklademGenerátor studeného kouře z nerezové oceli a mosazi pro dokonalé aroma vašeho uzeného masa
SklademGenerátor studeného kouře z nerezové oceli a mosazi pro dokonalé aroma vašeho uzeného masa
SklademSada topné spirály s regulátorem teploty vhodné pro použití v kombinaci s dýmboxem
SklademGenerátor studeného kouře z nerezové oceli a mosazi pro dokonalé aroma vašeho uzeného masa
SklademSada topné spirály s regulátorem teploty vhodné pro použití v kombinaci s dýmboxem
SklademTopná spirála vhodná pro použití v kombinaci s dýmboxem či udírnou
SklademRegulátor teploty s naprosto jednoduchý ovládáním teploty připojeného příslušenství s...
SklademTopná spirála vhodná pro použití v kombinaci s dýmboxem či udírnou
SklademNerezový adaptér pro snadné propojení dýmboxu s plynovým grilem
SklademNerezová roura pro snadné propojení dýmboxu s plynovým grilem
SklademRegulátor teploty INKBIRD ITC-308-WIFI s ovládáním přes WIFI připojení
SklademDýmbox je vyvíječ kouře, který zajišťuje dostatečné množství kouře ve Vaší udírně. Pokud Vaše např. doma vyrobená udírna vyvíječ kouře nemá, můžete ho dokoupit jako samostatné příslušenství. Kouř pak vzniká ve válci, kam se sypou dřevěné štěpky a je za pomoci nerezové trubky dopravován do komory udírny. Po zapálení štěpky dokáže dymbox udit s plným zásobníkem až 8 hodin - záleží na velikosti válce a také na rychlosti hoření.
O rychlost hoření štěpky se postará kompresor, který vhání vzduch do válce dýmboxu a lze ho velmi snadno regulovat pomocí otočného knoflíku. Můžete se také setkat s podomácku vyrobenými dymboxy. Valná část těchto dymboxů z domácí výroby však kompresor nemá, takže u nich nejde tak snadno kouř regulovat.
U elektrických udíren se o dostatečný přísun kouře postará tzv. generátorem kouře. Dýmbox je samostatný vyvíječ kouře, který můžete umístit buď do své udírny nebo pomocí něho udit uvnitř plynového grilu. Generátor v elektrických udírnách, stejně jako dýmbox, funguje na dřevěné štěpky. Ty jsou vyráběny v mnoha příchutích. Volba je čistě na Vaší chuti. Důležité je dbát hlavně na hrubost štěpky, která je pro konkrétní dymbox výrobcem doporučována.
Uvnitř dymboxu se nenachází žádná elektrická spirála, která by udící štěpky podpálila a následně je doutnající dopravovala do udící komory. Nerezový zásobník dýmboxu naplníme udící štěpkou, kterou zapálíme z boční strany pomocí zapalovače nebo hořící špejle. O rychlé rozhoření se pak postará kompresor, který vhání vzduch do nerezového válce dýmboxu a tím ovlivňuje rychlost hoření štěpky i množství kouře uvnitř udící komory. V obou případech je tedy potřeba mít v dosahu elektřinu.
Součástí dymbox setu je:
V nerezové části dymboxu se spaluje dřevěná štěpka. Vzniklý kouř je pak do udírny dopravován pomocí nerezové trubky, která spojuje dýmbox s udící komorou. Množství štěpky v balení dymboxu závisí na zakoupené variantě - čím větší model dýmboxu, tím větší balení štěpky. Elektrické membránové dmýchadlo částečně nahrazuje ventilátor, který se k některým modelům dymboxu používá. Vzhledem k tomu, že vzduch se přivádí otvorem ve spodní části dymboxu, kompresor kromě pohonu dýmu zároveň rozfoukává oheň. Množství vzduchu se dá u kompresoru dmýchadla regulovat. Čím vyšší výkon na kompresoru nastavíte, tím více kouře do udírny půjde.
Do dymboxu se sypou štěpky o zrnitosti 3-10 mm. Můžete vyzkoušet i jinou velikost. Menší bychom ale neodporučovali, protože by štěpka mohla propadávat bočními dírkami, které slouží k zapálení štěpky a také přísunu vzduchu. Dřevo se zapaluje otvory na bocích ve spodní části generátoru kouře. Až s uzením skončíte, můžete zbytky štěpek odstranit, tak že odšroubujete dno válce dymboxu a přebytečnou štěpku vysypete.
Nezapomínejte však, že při uzení není samotný kouř všechno - pokud nemáte v úmyslu udit výhradně pomocí studeného kouře. Pro uzení teplým a horkým kouřem budete kromě dýmboxu potřebovat zdroj tepla. Tím v tomto případě bývá nejčastěji topná spirála. Když už ji budete pořizovat, sáhněte po nějaké s termostatem, abyste si při uzení ušetřili práci. Je totiž ideální, když se teplota uvnitř udírny udržuje v určitém rozmezí po delší dobu (většinou to bývá 8-12 hodin).
Rádi byste vyzkoušeli i Vy techniku přípravy jídla pomocí uzení? Nejste pevně rozhodnuti, zda byste se chtěli uzení věnovat naplno za pomoci domácí udírny? Nevadí, s dymboxem můžete naprosto snadno udit i ve Vašem plynovém grilu. Jediné co je u plynového grilu potřeba, je boční otvor s průměrem minimálně 10 mm, který standardně slouží pro umístění otočného rožně.
Dymboxu udělejte místo na jednom z bočních stolů vašeho grilu. Nejdříve je nutné přimontovat k tělu dýmboxu stojánek, který zajistí stabilitu dýmboxu na rovné ploše stolku grilu. Gril s dymboxem následně propojíte pomocí nerezové roury a nerezového adaptéru, které je potřeba k dýmboxu dokoupit. Teplotu uvnitř grilu pak regulujete pomocí plynových hořáků a kontrolujete ji za pomoci teploměru na víku grilu, stejně jako když grilujete.
Dejte si však pozor, aby nerezová roura a adaptér byly kompatibilní s vaším dymboxem.
Mistr Honza Málek umí připravovat nejen vepřové, hovězí nebo kuřecí maso, ale s nadšením se vrhá...
Pro velký zájem o grilování na keramických grilech Big Green Egg jsme pro obdivovatele těchto...
Pokud hledáte ideální místo pro nákup čerstvých ryb na pánev nebo rádi grilujete a udíte ryby,...