Udírny Smoky Fun 

Udírny Smoky Fun

Tak tohle musíte vidět na vlastní oči! Zahradní grily s udírnou Smoky Fun vás uhranou nejen svými rozměry a masivním provedením, ale hlavně tím, jak dovedně kombinují přednosti domácích udíren a klasických zahradních grilů. Můžete je využívat k přímému i nepřímému grilování, ale zároveň v nich můžete i udit a to souběžně s grilováním.

Díky masivní konstrukci a velkým grilovacím a udícím roštům jsou grily s udírnou využitelné nejen na zahradě při rodinných akcích nebo při posezení s přáteli, ale uplatnění najdou i restauračním provozu nebo na koupalištích, fotbalových stadionech a dalších místech, kde je poptávka po nějaké té uzené nebo grilované dobrotě. Se zahradním grilem s udírnou se můžete bez bázně a hany pustit do grilování tuny steaků, hromady klobásek a vepřových kolínek.

A pokud by se vám nechtělo zrovna grilovat, můžete se pustit do uzení a buď s pomocí kusového dřeva nebo udící štěpky můžete pro sebe a své blízké vyudit různé salámy, sýry, vepřová žebra, zeleninu nebo i ryby. Užijte si pravé, rustikální grilování

Topeniště k udírně

topeniste-v-udirne

Topeniště k udírně je umístěno ve spalovací komoře a má podobu masivního nerezového roštu. Jako palivo se používá kusové dřevo z buku, olše nebo ovocných stromů jako jsou švestka, jabloň, třešeň, hruška). Mléčný, aromatický kouř vzniklý spalováním dřeva v topeništi pak prostupuje celým prostorem udírny a grilovací komory a provoňuje a zároveň ohřívá maso a další potraviny určené k uzení.

Gril lokomotiva s udírnou

gril-lokomotiva-s-udirnou

Díky masivní konstrukci z lakované oceli, válcovité udírně s komínem a „tendru“ na palivový dříví si grily s udírnou Smoky Fun vysloužili přezdívku „mašinky“ nebo také „lokomotivy“. A opravdu, při troše fantazie grily s udírnou Smoky Fun skutečně vzdáleně připomínají staré parní lokomotivy. Na rozdíl od nich ale naše grily s udírnou nespalují černé uhlí, ale krásně voňavé dřevo a místo štiplavého kouře vyluzují mléčně hustý a silně aromatický kouř, kterým ovoní klobásy, salámy, žebírka, sýry a další dobroty vhodné k zauzení.

Uzení masa v domácích udírnách

uzeni-masa-v-domacich-udirnach

Uzení masa v domácích udírnách a výroba domácích uzenin se v naší zemi těší velké oblibě. Uzení masa v domácích udírnách se obvykle spojuje s klasickou českou zabijačkou, ale jsou i další příležitosti kdy si lidé v českých městech a vesnicích s chutí dopřávají podomácku vyrobených uzenin. Někteří si udírnu postaví vlastnoručně ze dřeva, ale čím dál více amatérských uzenářů dává přednost udírnám elektrickým a ti konzervativnější zahradním grilům s udírnou, jako jsou třeba naše Smoky Fun Big Chief – velké grily s masivní konstrukcí doplněné o třípatrovou udírnu s vlastním komínkem a teploměrem pro snadný sledování teploty uvnitř grilu/udírny.

Uzení masa teplým kouřem

uzeni-masa-teplym-kourem

Uzení masa teplým kouřem, by se dalo označit za tzv. klasické uzení. Provozní teplota, které je potřeba v udírně dosáhnout, by se měla pohybovat přibližně od 35 do 85 °C. Důležitá je také práce s větracími průduchy, které ovlivňují cirkulaci teplého vzduchu v grilovací a udící komoře. Ty by neměly být úplně zavřené, aby se neudusil oheň zažehnutý ve spalovací komoře, ale průduchy by neměly být ani moc otevřené, aby v grilu s udírnou nevznikl příliš velký tah. Dřevo by pak prohořelo příliš rychle a maso by se pořádně nevyudilo.

Uzení studeným kouřem

uzeni-studenym-kourem

Kromě uzení teplým kouřem je možné používat grily s udírnou Smoky Fun také k uzení studeným kouřem. To se vyznačuje, jak už název napovídá, výrazně nižší provozní teplotou a tím pádem delší dobou uzení. Při uzení studeným kouřem v grilech Smoky Fun Big Chief je potřeba udržovat v grilu co nejnižší teplotu (průměrná teplota při uzení studeným kouřem se pohybuje mezi 20-30 °C). Toho dosáhnete jednak tím, že do spalovací komory, která slouží jako topeniště, dáte menší dávku dřeva, ale hlavně je třeba dostatečně regulovat teplotu pomocí větracích průduchů, aby v grilu nevznikl příliš velký žár. Doba uzení se pohybuje v řádu desítek hodin, záleží na tom kolik, a jak moc velké kusy masa chcete udit.