Masivní litinová pečící forma na výrobu muffinů či dortíků ve tvaru LEBKA
SklademMasivní litinový hrnec Lodge "Camp Dutch oven" s poklicí s nepřilnavým povrchem o...
SklademMasivní litinová pánev Lodge "Buffalo" s nepřilnavým povrchem o průměru 26 cm.
SklademMasivní litinová pánev Lodge Lebka - "Sugar Skull" s nepřilnavým povrchem o průměru 26 cm.
SklademMasivní litinová pánev Lodge s nepřilnavým povrchem o průměru 30 cm.
Na dotazMasivní litinová pánev Lodge s nepřilnavým povrchem o průměru 20 cm.
Na dotazMasivní litinová pánev Lodge s nepřilnavým povrchem o průměru 26 cm.
SklademMasivní litinová pánev Lodge s nepřilnavým povrchem o průměru 26 cm.
SklademMasivní litinová pánev na palačinky Lodge s nepřilnavým povrchem o průměru 26 cm.
Na dotazMasivní litinový outdoorový hrnec s poklicí Lodge "Scout Camp Dutch oven" s nepřilnavým...
SklademMasivní litinová pánev Lodge s nepřilnavým povrchem o průměru 20 cm.
SklademMasivní litinový hrnec Lodge "Dutch Oven" s poklicí s nepřilnavým povrchem o průměru 33...
SklademLitinové nádobí nebo taky „cast iron Lodge“ jsou poctivé a masivní hrnce, pánvičky a mnoho dalšího. Toto nádobí je všeobecně známo pro svou kvalitu a dlouhou životnost – udávanou dle výrobce až sto let. Odolné litinové nádobí Lodge lze použít nejen na indukčních a keramických varných deskách, na elektrických a plynových sporácích, ale také v troubě, na grilu, a dokonce i na otevřeném ohni! Na rozdíl od chemicky upravených povrchů unikátní vlastnosti litinového nádobí časem nemizí – právě naopak! Čím častěji nádobí používáte, tím lépe a déle vám bude sloužit. Na nádobí Lodge se nemá co zkazit. Jedná se o přírodní produkt, Litina – železo bez chemických nepřilnavých povrchů, které by se časem opotřebily.
Praktické rady, jak se chovat k litinovému nádobí
Seasoning je povrchová úprava aplikovaná již od samotného výrobce, jedná se o zapečený jedlý olej do povrchu nádobí. Tato úprava vytváří přirozený vzhled litiny, který se poté velmi snadno udržuje. A především nádobí Lodge je touto úpravou známé. Čím vícekrát nádobí používáte, tím lepší vlastnosti díky seasoningu získává. Tuto povrchovou úpravu snadno udržujete, nebo v případě potřeby ji z pohodlí domova i obnovíte.
Litinové nádobí je vhodné pro přípravu jídla na všechny způsoby. Ať už se jedná o restování, smažení, fritování i pečení nebo dušení. Litinové nádobí Lodge je perfektní také pro vaření polévek, rýže nebo brambor. Široká škála využití pak znamená že, litinu lze použít na jakémkoli sporáku, indukční desce nebo grilu. Litinové nádobí Lodge lze použít i přímo na otevřeném ohni. Doporučujeme litinové nádobí nepoužívat v mikrovlnné troubě. Dokud se Vám na nádobí nevytvoří „kvalitní“ seasoning použijte při vaření trochu oleje, zamezíte možnému připálení jídla. Zároveň omezte přípravu kyselých jídel, než se vytvoří ochranná vrstva – seasoning. Po vaření a následném vychladnutí nádobí, co nejdříve umyjte a důsledně usušte.
Poklice Lodge jsou naprosto dokonalým a nepostradatelným doplňkem k Vaší litinové pánvi či hrnci. Díky nim povýšíte Vaše možnosti vaření v litinovém nádobí Lodge na maximum. Poklice na pánve a hrnce jsou aktuálně nabízeny buď skleněné nebo vyrobené z masivní litiny. Každá poklice, ať litinová či skleněná, má ve svém označení průměr, aby bylo co nejjednodušší vybrat poklici, která naprosto dokonale sedne na Vaši pánev.
Před prvním použitím litinového nádobí Lodge jej omyjte a pečlivě usušte. Nádobí je potřeba po umytí, co nejdříve osušit, aby nezačalo rezivět. Po každém mytí naneste slabou vrstvu jedlého oleje. Výběr mezi slunečnicovým nebo olivovým necháme na Vás. Použijte takové množství, které obnoví lesk, ale nezanechá na nádobí příliš silnou až lepkavou vrstvu. Touto seasoning vrstvou ochráníte nádobí před působením vlhkosti. Litinové nádobí Lodge nemyjte v myčce.
Doporučujeme čistící prostředky spíše nepoužívat. Nicméně trochu čistícího prostředku se použít dá, ale vyhněte se silným odmašťujícím přípravkům a drátěnkám – spolu s nečistotami odstraní i ochranou vrstvu seasoning, a to je ne nežádoucí efekt.
Seasoning nebo povrchová úprava chrání litinu neboli „cast iron“ před rzí a bez něj se může stát, že nádobí začne rezivět, což ovšem není konečná a lze tento stav snadno napravit. Pokud se Vám na nádobí objeví rez, je potřeba ji odstranit, např. kartáčkem nebo jemnou drátěnkou. Nádobí opět umyjte osušte a vytřete jedlým olejem.
Udržovaná povrchová úprava zanechává litinu v dobré kondici. Přesto se může stát, že bude potřeba obnovit tuto vrstvu tzv. seasoning. Pokud se Vám jídlo připaluje, nebo se na nádobí objeví zašedlá barva nebo rez, postupujte dle následnících kroků. Nádobí umyjte horkou vodou s trochou čistícího prostředku a zároveň drátěnkou odstraňte rez. Opláchněte a pečlivě osušte. Naneste tenkou rovnoměrnou vrstvu rozpuštěného oleje z vnitřní i vnější strany – všude po povrchu nádobí. Nastavte troubu na 180-200 °C a nádobí vložte do trouby položené na alobalu dnem vzhůru. Alobal slouží k zachycení odkapávajícího oleje. Nádobí nechte zapéct minimálně hodinu. Po vychladnutí jej můžete bez obav používat. Dle potřeby lze tento postup opakovat.
Tentokrát jsme v prostorách naší prodejny v Tachlovicích připravili pro společnost Kaufland a...
Mistr Honza Málek umí připravovat nejen vepřové, hovězí nebo kuřecí maso, ale s nadšením se vrhá...
Pro velký zájem o grilování na keramických grilech Big Green Egg jsme pro obdivovatele těchto...