Litinové hrnce Lodge 

Litinové hrnce Lodge

Masivní litinové hrnce Lodge jsou univerzálním pomocníkem pro Vaši domácnost. Díky univerzálnosti litiny jako materiálu je možné je používat opravdu kdykoliv a kdekoliv. Litinové nádobí Lodge, a právě i tyto hrnce, lze bez jakýchkoli problémů použít doma v kuchyni, v troubě i na indukční desce. Hrnec snadno umístíte do plynových i kotlových grilů i přímo do ohniště.  

Litinové hrnce rozšíří Vaši gastronomii o recepty, které byste na roštu nebo pánvi neuvařili. Hrnec je bezvadný, co se týče přípravy polévek, omáček, a hlavně neocenitelného a všude oblíbeného guláše. Pro gurmány není problém využít hrnec jako pec, a upéct si i domácí chlebík.

Firma Lodge vyrábí celou škálu hrnců různých velikostí i typu použití. Základní rozdělení máme na klasické litinové hrnce a „dutch oven“ hrnce a speciální „kempovací“ hrnce. Rozdíl mezi nimi je na první pohled patrný, dutch oven nemá tak velké uši a má přenosné sklopné madlo, které rovněž umožnuje zavěšení hrnce nad ohniště a rázem z něj máte kotlík. Kempovací hrnec má tři nožičky pro snadné umístění přímo do ohniště. Všechny hrnce jsou dodávány včetně praktických litinových pokliček. Velikosti hrnců jsou 4,7l, 6,6l a 8,5 litru. Speciální hrnec Camp má velikost 5,6 litru.

Litinový hrnec Dutch Oven

Litinový hrnec Lodge

Univerzální litinový hrnec zvaný Holandská trouba – Dutch Oven je nejznámějším a nejpoužívanějším litinovým hrncem vůbec. Tento všestranný pomocník je nejen pro outdoorové nadšence a milovníky kempování. Velké oblibě se těší především v USA. Litinový hrnec Dutch Oven je masivní a zároveň rustikálně působící kastrol z litiny pro venkovní použití. Princip hrnce je naprosto jednoduchý: Holandská trouba – Dutch Oven se naplní vaším oblíbeným jídlem k dušení nebo pečení přiklopíte litinovou poklicí a položíte jej do ohniště na vrstvu žhavého uhlí, nad otevřený oheň nebo klidně na rošt jakéhokoli grilu. Víko hrnce může být taktéž obloženo žhavými uhlíky. Tento postup přivede celou přípravu jídla k naprosté dokonalosti. Stejně dobře vám litinový kastrol poslouží i v běžné kuchyni jako náhrada pomalého hrnce umístění v klasické troubě.  

Jak funguje Holandská trouba Dutch Oven?

Co budete pro pečení v rustikálním litinovém hrnci Dutch Oven potřebovat? Nezbytný je zdroj tepla pro ohřev hrnce. Ideální je právě ohniště, krb, žhnoucí brikety na ocelovém stole nebo uzavřeném grilu. Jedině tak může litinový hrnec Dutch Oven nejlépe využít svoje hlavní vlastnosti, a hlavně vynikající tepelnou vodivost. Holandská trouba funguje na základně teplotní vodivosti litiny, litina se krásně nahřeje a předá teplo připravovanému jídlu.

Hrnec Dutch Oven nezná hranice

Hrnce Dutch Oven využijete primárně při přípravě dušeného nebo pečeného masa. Takto upravené kousky masa jsou naprostá delikatesa. Žebra, kusy masa nebo dokonce grilované brambory, i zelenina a mnoho dalšího zvládne holandská trouba Dutch Oven na jedničku. „Litinový kotlík“ vám dozajista zajistí spoustu potěšení a skvělých zážitků. Když otočíte poklici litinového hrnce a položíte ji na zdroj tepla, můžete okamžitě připravovat třeba snídani ve stylu vejce a slanina, grilovat zeleninu, kotlety i steaky. Kromě toho lze ve vaší holandské troubě péci chleba nebo připravit pořádné a nefalšované chilli. Litinové hrnce můžete bez sebemenších problémů použít na celé škále zařízení, ať už se jedná o plynovou troubu nebo sporák, litinové materiály zvládnou bez problému i indukční nebo sklokeramické desky. A samozřejmě ohniště. Litinový hrnec můžete bez obav používat i na přímém ohni nebo roztopeném ohništi.

Jak se starat o Litinové hrnce Lodge

Litinové nádobí Lodge

Litinové hrnce nevyžadují žádnou speciální údržbu, nicméně o litinu se je potřeba se určitým způsobem starat. Litinové hrnce Lodge obsahují už z výrobu ochranou vrstvu seasoning. Tato vrstva je ve své podstatě zapečený jedlý olej. Při každém použití je potřeba hrnec lehce promazat tím dochází k neustálé obnově této vrstvy. Seasoning chrání litinu před negativními vlivy koroze a zároveň dodává litině její typický lesk. Litinové nádobí nepoužívejte v mikrovlnce ani jej neomývejte v myčce. Jakmile litinu omyjete je důležité ji vysušit. Vlhkost litině nesvědčí a hrozí riziko koroze. Ochranou vrstvu seasoning lze v případě potřeby obnovit. Naneste vrstvu jedlého oleje na vnější i vnitřní strany a nechce zapéct v troubě přibližně hodinu na 180-200 °C. Přebytek oleje poté setřete ubrouskem. Tento postup lze v případě potřeby několikrát opakovat. 

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit