Grilované kuře s pomerančem a libečkem

Grilované kuře s pomerančem a libečkem

Počet porcí: 4
Náročnost: střední
Doba přípravy: 1,5 hodiny

Suroviny:

  • kuře do 2 kg
  • 100 g másla
  • 2 lžíce sekaného libečku
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • sůl
  • pepř
  • pivo nebo vývar do stojanu
  • stojan na pečení drůbeže

Postup:

Očistěné kuře zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Položíme na prkénko a rukou opatrně oddělíme kůži na prsou a stehnech od masa, vytvoříme tak prostor pro vložení ochuceného másla. Smícháním másla, sekaného libečku a pomerančové kůry získáme bylinkové máslo, které opatrně naneseme mezi maso a kůži. Nohy kuřete stáhneme provázkem. Do stojanu na grilování kuřete vlijeme pivo nebo vývar. Kuře dáme na stojan. Gril rozehřejeme na střední teplotu. Vložíme kuře na stojanu a grilujeme po dobu 1 1/4 - 1/2 hodiny, dokud vnitřní teplota v nejsilnějším místě stehna nedosáhne teploty 75 stupňů. Kuře v grilu občas zkontrolujeme, průběžně potíráme vypečenou šťávou. Hotové kuře necháme ještě 10 minut ve vypnutém grilu dojít pod alobalem. Kuře můžeme též potírat šťávou z pomeranče.

Na grilované kuře s libečkem si připravíme kuře, větší pomeranč, čerstvý sekaný libeček, máslo, pivo nebo vývar do stojanu na drůbež,  sůl a pepř. Mimo jiné potřebujeme provázek a stojan na grillování drůbeže. My jsme měli k dispozici stojan na drůbež Web
Kuře očistíme, okrájíme přebytečnou kůži u krku. Zevnitř i zvenku ze všech stran osolíme a opepříme. Kuře položíme na prkénko.
Kuře si položíme prsíčky nahoru a přistoupíme opatrně k oddělení kůže od masa. Kůži nařízneme, prsty pronikneme pod kůži a postupujeme dále až se nám podaří oddělit kůže na celých prsou i stehnech.
grilovane-kure-s-pomerancem-361
Připravíme si ochucené máslo, které budeme plnit mezi kůži a maso. Do mísy vložíme změklé máslo a utřeme do pěny.
Z čerstvého bio pomeranče nastrouháme na jemném struhadle jednu lžíci kůry. Tu přidáme k utřenému máslu.
Poslední přísadou do bylinkového másla je jemně sekaný libeček. Který dodá masu specifickou vůni.
Všechny suroviny na bylinkové máslo řádně smícháme, utřeme do pěny. Tuto směs plníme do kuřete mezi kůži a maso.
Připravíme si stojan na grilování drůbeže Weber Style , naplníme ho pivem nebo vývarem. Odložlíme stranou a můžeme začít plnit kuře ochuceným máslem.
Ochucené máslo začneme po malých dávkách  vkládat pod kůži kuřete od krku přes prsa ke stehnům. Nerovnosti na kůži uhladíme dlaněmi. Pokud se nám podaří, že kůže praskne, stačí ji sepnout párátky. V grilu se zapeče a nebude náplň vytékat.
Naplněné kuře s máslem opatrně přeneseme na stojan na grilování drůbeže Weber . Vložíme do grilu na středním žáru grilujeme po dobu přibližně 1a1/2 hodiny. Kuře kontrolujeme, průběžně potíráme zachycenou vypečenou šťávou. Můžeme potírat i pomerančovou šťá
Kuře na stojanu upravíme a vložíme ho do rozpáleného grilu. Do mističky stojanu na drůbež se nám bude zachytávat vypečená šťáva z kuřete. Tu použijeme k potírání.
Před vložením kuřete na stojanu do grilu nezapomeneme na utěsnění krku kuřete záslepkou od stojanu. Tak budeme mít zaručeno, že vypařená vhlkost zůstane uvnitř kuřete a kuře nebude vysušené.
Kuře na jsme na plynovém grilu Weber  grilovali s použitím metody nepřímého grilování po dobu 1 1/2 hodiny. Kuře bylo během grilování potíráno 4x.
Kuře na stojanu získalo krásně opečenou kůrčičku ze všech stran. Výtečná je i chuť, která vznikne prolnutím másla, libečku a pomerančové kůry.
Jako netradiční oblohu jsme použili pomeranč nakrájený na měsíčky. Vhodnou přílohou je vařený brambor či pečivo.
Na fotografii je vidět detail grilovaného kuřete s pomerančem a libečkem.