Grilovaný steak z falešné svíčkové

Grilovaný steak z falešné svíčkové

Počet porcí: 4
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 45 minut

Suroviny:

  •     4 steaky z falešné svíčkové
  •     2 hrnky hovězího vývaru
  •     1 hrnek červeného vína
  •     1/2 hrnku rajčatového protlaku
  •     3 špetky sušeného tymiánu
  •     mletý pepř
  •     2 -3  lžíce nasekaných lístků rozmarýny.
  •     mořská sůl


Z vína, vývaru, rajského protlaku, tymiánu a pepře svaříme omáčku ke steakům. Vaříme tak dlouho, dokud nemáme ½ původního objemu. Maso na falešnou svíčkovou necháme před přípravou při pokojové teplotě. Potřeme olejem a posypeme stejnoměrně nasekanými lístky rozmarýnu. Po 30 – 40 minutách grilujeme na přímém žáru z obou stran po dobu 4 – 6 minut dle požadovaného stupně propečení. Falešnou svíčkovou sejmeme z grilu a uložíme do tepla „dojít“. Omáčku znovu prohřejeme. Jako příloha jsou vhodné restované nebo americké brambory.

Na steak z falešné švíčkové si připravíme pěkné steaky. Nejlépe je kupovat maso u známého řezníka nebo přímo od chovatele. Dále nám nesmí chybět hovězí vývar, červené víno, rajčatový protlak, tymián - čerstvý nebo sušený, pepř rozmarýn a sůl.
Před grilováním necháme maso 30 - 40 minut při pokojové teplotě. Plátky naklepeme paličkou na maso nebo tupou stranou nože.  Více zde: http://www.grilykrby.cz/album/fotogalerie-grilovany-steak-z-falesne-svickove/#steak-z-falesne-svickove-320-jpg
V míse smícháme olej se sekaným tymiánem a rozmarýnem. Před vložením masa do oleje s bylinkami maso osolíme a opepříme.
Při solení a pepření jsme používali Weber kořenky se silikonovým povrchem a vnitřním mlecím keramickým systémem.
Při přípravě steaků je pro chuťovou výraznost lepší používat směsi různých barev pepřů. Čerstvě namletý pepř má výrazné aroma.
Naložená falešná svíčková v marinádě s čerstvými bylinkami. Takto necháme marinovat po dobu 30 - 40 minut. Poté vkládáme do grilu rozehřátého na přímé grilování a upravujeme po dobu 4 - 6 minut do požadovaného stupně propečení.
Protlak , víno, vývar a pepř svaříme v kastrůlku na grilu nebo na vařiči na 1/2 původního objemu. Touto omáčkou steaky při servírování poléváme.
Ukázka servírování na
Pro milovníky ostrých pokrmů můžeme omáčku vylepšit feferonkou či čili.