Hovězí steak s kmínem a rozmarýnem

Hovězí steak s kmínem a rozmarýnem

Počet porcí: 2 - 3
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Suroviny:

  • 750 g steaků ze zadního hovězího
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 x mezi prsty mletého kmínu
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 2 dcl kvalitního oleje
  • sůl, pepř

Postup:

Na steak s kmínem a rozmarýnem si připravíme maso hovězího zadního nakrájené na plátky. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Odložíme stranou a budeme se věnovat přípravě marinády. Do větší mísy přelijeme olej, přidáme prolisovaný nebo jemně nasekaný česnek, nasekané lístky rozmarýnu a mletý kmín. Vše zamícháme a do marinády vložíme nasolené maso. Necháme marinovat cca 1 hodinu. Naložené maso vkládáme na střed grilovacího roštu, do kterého jsme vyzkoušeli sadu Gourmet BBQ Sear Grate. Maso grilujeme na středním žáru po dobu 8 - 10 minut z každé strany. Hotové steaky ponecháme v teple 5 - 8 minut odležet. Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninovou oblohou.

Na hovězí steak s kmínem a rozmarýnem si připravíme čerstvé kvalitní maso z mladého býka, česnek, mletý kmín, rozmarýn, kvalitní rostlinný olej, sůl a pepř.
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Odložíme stranou a přpravíme si marinádu.
V mnoha receptech na grilování je součástí marinád a nakládacích směsí česnek, ten je sice zdravý, ale někdy dokáže náš žaludek pěkně potrápit. Pokud ale ze stroužků česneku vyjmeme ze středu malý zelený klíček, bude česnek mnohem lépe stravitelný.
Z čerstvého rozmarýniu otrháme malé lístky, větvičky vyhodíme, lístky nasekáme najemno a vsypeme do připravené mísy.
Odměřené množství oleje přilijeme k česneku a sekaným lístkům rozmarýnu. Opatrně přidáme dvě špetky mletého kmínu.
Do vzniklé marinády vložíme nasolené maso. Necháme marinovat cca 1 hodinu.
Naložené maso vkládáme pomocí grilovacího náčiní na střed grilu. My jsme měli k dispozici gril Weber One-Touch Premium 57 s děleným roštem, kde lze měnit střed. Můžeme použít pánev, wok pánev,  steakovou mřížku a další.
Maso grilujeme na středním žáru po dobu 8-10 minut z každé strany. Průběžně kontrolujeme.
Na fotografii detail sady Gourmet BBQ Sear Grate. S touto středovou mřížkou dokážeme vytvořit na mase mřížkování typické pro steaky.
Hotové maso odložíme do tepla odpočínout 5-8 minut.
Teplotu uvnitř steaku kontrolujeme pomocí termosondy.
Servírujeme teplé na nahřátých talířích, jako přílohu podáváme čerstvou zeleninu a čerstvé pečivo. Hostům můžeme nabídnout též omáčku ke grilovanému masu Weber.
Steak s kmínem a rozmarýnem je velmi lákavý.