Uzený losos na grilu

Uzený losos na grilu

Počet porcí: 2 -3
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 45 minut

Suroviny:

  • 1 filet z lososa cca 30 cm
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 cm z kostky másla - rozpuštěné
  • cedrové prkénko Weber

Postup:

Filet z lososa očistíme, odstraníme zbylé kosti. Rybu stejnoměrně nakrojíme na 8 stejných dílů, dáme pozor, abychom neprokrojili kůži. V malé misce smícháme všechny ingredience na potírání - sojovou omáčku, hořčici, citronovou šťávu a rozpuštěné máslo. Připravený filet osolíme, opepříme a potřeme směsí. Odložíme stranou. Předem namočené cedrové prkénko dáme na gril pod zavřený poklop. Ve chvíli, kdy začne prkénko praskat, dáme na něj připravenou rybu. Pečeme po dobu 15 - 20 minut. Pro silnější vůni můžeme ještě přihodit na rozžhavené brikety ještě 1 - 2 hrsti namočených cedrových lupínků. Grilujeme na nepřímém žáru. Servírujeme teplé s čerstvým pečivem, doplněné citronem.

Na přípravu uzeného lososa na grilu si připravíme gilet z lososa, hrubou sůl, pepř, sojovou omáčku , hrubozrnnou hořčici, vymačkanou šťávu z citronu, máslo a 1 cedrové prkénko Weber.
Očištěný filet z lososa očistíme a odstraníme zbylé kosti. Rybu stejnoměrně nakrojíme na 8 stejných dílů, dáme pozor, abychom neprokrojili kůži.
Lososa pokapeme ze všech stran citronovou šťávou a necháme chvilku odležet. K přípravě rybích pokrmů si vybíráme především ryby čerstvé nebo chlazené. Z mražených nedosáhneme tak dobrého výsledku.
Filet osolíme a lehce opepříme. Přebytečnou tekutinu osušíme. V této chvíli můžeme již namočit cedrové prkénko na 30 minut do vody.
V malé misce smícháme sojovou omáčku, hrubozrnnou hořčici, šťávu z citronu a rozpuštěné máslo. Řádně promícháme na hladkou hmotu, kterou budeme potírat filet.
K potírání filetu použijeme silikonový štětec nebo pouze lžičku. Potřený filet lososa odložíme stranou. Vyjmeme z vody cedrové prkénko a lehce ho osušíme.
Vlhké cedrové prkénko vložíme na grilovací rošt pod poklop grilu. Ve chvíli, kdy začne praskat a doutnat, položíme na něj připravenou rybu.
Rybu opatrně přeneseme rukami nebo lopatkou na ryby Weber style. Pro silnější aroma můžeme na rozžhavené brikety vhodit ještě 1 - 2 hrsti namočených cedrových lupínků.
Cedrové lupínky je možné položit suché i na rozpálený grilovací rošt kolem prkénka s rybou. Přiklopíme víkem grilu a necháme udit.
Uzeného lososa sejmeme z grilu, přeložíme na nahřátý talíř nebo čisté prkénko. Servírujeme s pečivem, citronem a zeleninovou oblohou.