Dozvuky Vánoc - rybí steaky na grilu

Ještě jsme dobře naladěni z uplynulých Vánoc a venkovní teploty nám stále umožňují alespoň částečně trávit večery u zahradního grilu. Pojďme tedy využít toho, že jsou ryby stále celkem dostupné. Jedním důvodem, proč si vybrat zrovna rybu, je to, že rybí maso je velice chutné a příprava ryb je jednoduchá a rychlá. Dalším důvodem v těchto dnech je i to, že rybí maso obsahuje látky prospěšné organismu, a to se nám teď na zimu docela hodí.

Nejsou to samozřejmě jediné dobré důvody, proč ryby jíst. V tuto dobu bychom mohli zmínit ještě to, že zdravotníci apelují, abychom se stravovali zdravě a případně si udržovali ideální hmotnost, a to v souvislosti s řáděním koronaviru. Nakažení lidé, kteří trpí nadváhou, mají totiž mnohem horší průběhy nemoci, které se snížením hmotnosti dají dobře odbourat. A ryby jsou považovány za dietní jídlo, i když i mezi rybami si musíme vybírat. I některé ryby můžou být tučné.

ryba na grilu

Na steaky se hodí takové ryby jako losos, mečoun, tuňák nebo halibut. Předpokladem pro to je, aby ryba měla pevné maso a dostatečně veliké na steak. Rybí steaky se připravují na otevřeném ohni a je to něco úžasného.

Maso jednoduše pokapete olejem z obou stran. Jednotlivé plátky masa dáte na předehřátý gril, rovnou na rošty, na pánvičku nebo prkýnko. Pokud máte ryby opravdu rádi a často je připravujete, vyplatí se vám investice do speciálního držáku na ryby, který je vyrobený z nerezové oceli. Ryby grilované na přímém ohni přebírají vůni z páleného dřeva a je dobré přemýšlet o tom a vybrat to správné dřevo se správným aroma, které vám voní.

Jak ugrilovat perfektní rybí steak?

ryba na grilu

Pracujte s čerstvými rybami – Samozřejmě nejlepší by bylo, kdybyste měli na grilu rybu, kterou jste si sami vytáhli z vody. Takovou možnost má ale málokdo z nás. Naštěstí žijeme v době, kdy není problém koupit si čerstvou rybu v obchodě. Na steaky budete potřebovat dostatečně vysoké maso, tak na to myslete už při nákupu.   

Gril si připravte na přímé grilování a rozehřejte ho na vysoké teploty

Jakmile je gril připravený, potřete rybu olivovým olejem – Rybu pokapejte olivovým olejem, nebo jí můžete potřít rozpuštěným máslem nebo i kokosovým mlékem, pokud vám to chutná. Rybí maso před grilováním posolte a opepřete. Případně můžete použít oblíbené čerstvé bylinky libeček. Rybí steaky můžete i na marinovat, maximálně hodinu před samotným grilováním.   

Připravte gril – Pokud rybu grilujete přímo na roštech grilu, pořádně rošty očistěte kartáčem a namažte je olejem. Rybu ale můžete grilovat i na kameni, na prkénku nebo ve speciálním košíku. Záleží jen na vás a na vašich možnostech.

Rybí steak ugrilujte z jedné strany – Plátky rybího steaku dejte na gril všechny jedním směrem. Jedna strana steaku se griluje průměrně 3 až 4 minuty. Po 2 minutách posuňte maso o 90 stupňů, tím získáte na mase efektivní mřížku.  

Opatrně steak obraťte a grilujte i z druhé strany

Rybí steak je hotový, když má uprostřed kolem 60 °C

Rybí steak servírujte s čerstvým citronem nebo s oblíbenou omáčkou

Dobrou chuť!

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit