S příchodem podzimu a tím i nižších venkovních teplot nemusíte s grilováním končit. Právě naopak! Podzimní období nabízí mnoho skvělých surovin, které můžete využít k přípravě originálních jídel připravených právě na venkovním grilu. Pojďme se podívat na pár tipů, které přinesou do vašeho grilování nové chutě a zpestří tradiční recepty na grilu.
Recepty na podzimní grilování:
Zvěřinové steaky na grilu
Podzim je ideální čas na grilování zvěřiny, jako je jelení nebo srnčí maso. Zvěřinové steaky je nejlepší marinovat v červeném víně s bylinkami (rozmarýn, tymián) a poté grilovat na středním žáru. Servírujte s bylinkovým máslem a grilovanou zeleninou.
Grilovaný losos s dýňovou omáčkou
Losos je výborný jak pro letní, tak i podzimní grilování. Filety lososa grilujte na dřevěném udícím prkénku mimo hlavní žár z grilu (nebo použijeme keramický deflektor) a mezitím si připravte dýňovou omáčku. Vařenou dýni rozmixujte s trochou smetany, česnekem a rozmarýnem. Omáčku podávejte vedle lososa jako dip.
Grilovaná zelenina na dřevěném uhlí
Zeleninu můžeme grilovat přímo na dřevěném uhlí v grilu. Nebojte se, že ji spálíte. Slupku musíte i tak oloupat. Po vyndání z grilu ji nakrájejte na menší kostičky, můžete ji nechat jen tak nebo okořenit dle libosti. Voňavá grilovaná zelenina je navíc i zdravá a vyznavači diet a zdravého životního stylu ji mohou konzumovat po kilech.
Kynuté povidlové buchty v pečené litinové pánvi
Vyzkoušet můžete i něco méně tradičního a pro změnu i sladkého. K snídani, ke svačince nebo jen tak na chuť budou skvělou volbou povidlové buchty. Zaděláte těsto, naplníte buchty povidly a naplníte jimi litinovou pánev. Odměnou vám budou voňavé buchty z grilu.
Pečený ananas na dřevěném uhlí
A ještě jedna sladká dobrota navíc. Exotické ovoce jako je ananas jistě přijde v podzimních časech vhod. Přelitý sladkou karamelovou omáčkou potěší děti i dospělé.
Pečivo z kynutého těsta pečené v kamado grilu
Voňavé houstičky nebo bochánky z kynutého, hladkého a pružného těsta. Klíčem k úspěchu je nechat bochánky správně vykynout. Bochánky pak také můžete plnit různými náplněmi, jako jsou sýry, šunka nebo bylinky. Pokud chcete měkčí bochánky, přidejte do těsta lžíci jogurtu nebo mléka.
Tipy a triky na podzimní grilování
Využijte sezónní suroviny:
Využijte podzimní sklizeň a experimentujte s různými druhy zeleniny, jako jsou batáty, červená řepa nebo kapusta v kombinaci s rybím či zvěřinovým masem.
Pijte teplé nápoje:
K podzimnímu grilování se hodí také horké nápoje, jako je svařené víno nebo čaj s kořením, které vás zahřejí.
Udržujte teplotu v grilu:
Během chladnějších dnů si pohlídejte teplotu uvnitř grilu, aby se jídlo připravilo rovnoměrně a nezůstalo syrové uprostřed.