Jak dosáhnout perfektní kůrčičky na grilovaném mase?

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu, jak dosáhnout perfektní kůrčičky na grilovaném mase? Máme gril na dřevěné uhlí Weber. Díky.
06.01.2021 Marcel M.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Toto bude velice náročné téma. Sotva si představím "kůrčičku“, hned se mi sbíhají sliny v puse a nemám vůbec chuť na psaní nějakého článku, ale nejraději bychom šli rozpálit uhlí v grilu a něco hned ugrilovat, aby tenhle článek stál za to a nebyl plný utrpení. O čem to celé bude, asi není třeba dlouze představovat. Ale pojďme to probrat úplně od začátku.

Co to je kůrčička na grilovaném mase

V případě grilovaného masa můžeme kůrčičkou myslet tmavou křupavou horní vrstvu masa, prostě "kůrčička". Kůrčičku získáme dlouhým grilováním při nízkých teplotách. Existuje několik triků a tipů, jak dosáhnout té nejlepší, nejchutnější a nejkřupavější kůrčičky.

Kůrčička je typická právě pro grilovaná masa a konkrétně pro grilovaná masa, která se například otáčí na rožni. Kůrčička na mase, to je výsledek mixu koření, soli, cukru a mazání během celého grilování. Je to celkem dlouhá a citlivá práce, ale výsledek určitě stojí za to. Dokonalá kůrčička, to je třetina úspěchu celého grilování.

Jak se kůrčička vytváří

grilování na grilu na dřevěné uhlí

Celé to je vědecký proces plný různých chemických reakcí. Během vytváření kůrčičky totiž dochází ke karamelizaci, polymerizaci nebo například hibernaci. My tady ale nejsme od toho, abychom vás poučovali o chemii. Umíme to i polo-patě.

V podstatě by se dalo stručně mluvit o tom, že kůrčička se tvoří při vypařování vlhkosti z masa při nízkých teplotách, rozptýlením tepla z ohně. Jak se voda vypařuje, tuk v mase probublává a buňky soli pronikají do masa. Větší buňky například koření z mazání zůstávají na povrchu, kde ztmavnou a v kombinaci s tukem z masa zčernají a tím vytvoří delikátní krustičku na povrchu masa.

Kůrčička na grilu

Popíšeme vám krok za krokem, jak se dostat k chutné kůrčičce na vašem grilu na dřevěné uhlí. Postupů existuje nepřeberné množství a co kuchař, to jedinečný a zaručený recept. My jsme se nechali inspirovat několika z nich a udělali jsme si takový základní výčet, který se nám osvědčil.

1. Naložte maso před grilováním

Maso musí získat vrstvu, která je základem kůrčičky. To nám zajistí právě to, že maso před grilováním naložíme. Naložit ho můžete do oblíbené omáčky nebo do směsi bylinek a určitých ingrediencí, které jsme si už výše představili. Zkrátka měly by v určitém poměru obsahovat sůl, cukr a další oblíbené ingredience, které preferujete. Připravte si své grilovací omáčky nebo můžete využít hotové omáčky, které jsou dostupné na trhu.

2. Potírejte maso během grilování

kuře na grilu na dřevěné uhlí

Toto je trochu kontroverzní krok, který někdo vůbec neuznává, ale my ho považujeme za důležitý především, když chceme dosáhnout rovnoměrné kůrčičky. Na potírání masa se skvěle hodí směs jablečného octa, Worcesteru, hořčice, balsamika a dalších pikantní ingredience. Přijde nám, že mazání masa je nejlepší metoda, jak dostat tekutinu na maso během grilování rovnoměrně. Lépe se s ním pracuje a jsou při tom mnohem lepší výsledky.

3. Maso grilujte pomalu a při nízkých teplotách

Toto se rozumí samo sebou, jen je třeba jako v jiných případech neustále to opakovat, protože opakování je matka moudrosti, že?! Když budete grilovat rychle a při vysokých teplotách dostanete jen nevzhledný ohořelý kus čehosi, co rozhodně nebudete chtít jíst.

4. Nepoužívejte příliš mazání

grilování masa

To je taky jedno ze základních pravidel. Příliš mazání zpomalí proces vytváření kůrky a proti vší logice ho na mase zůstane méně, protože se vytvoří větší vrstva, která se jednodušeji odloupne a na mase nezůstane nic. Nezískáme tak souvislou kůrčičku a maso se neugriluje všude rovnoměrně, což nechceme.    

V případě, že budete mít další otázky ohledně grilování, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.   

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit