Jak poznáte, že je maso správně ugrilované?

Dobrý den, existuje nějaký způsob, jak poznám, že maso na grilu je už hotové? Jak se vyhnout tomu, aby bylo sirové nebo naopak příliš vysušené? Díky
05.01.2021 Radek K.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Skutečně existuje jeden jednoduchý způsob, jak grilované maso otestovat a poznat v jaké fázi propečení se nachází, nebo zda jej už můžete servírovat. Obejdete se bez digitálního teploměru, pouze za potřebí vlastních prstů jedné ruky.

Určitě už jste o tom slyšeli a možná se trochu podivili, že takový test může fungovat. Vždyť všude čtete, že jedině dobrý teploměr je schopný opravdu správně určit teplotu masa a nic jiného není tak spolehlivé. Ale možná Vás po přečtení tohoto článku přesvědčíme, že to opravdu jde a určitě to stojí za vyzkoušení. Tento jednoduchý test Vám bude fungovat při grilování na jakémkoliv grilu, ať se jedná o elektrické grily, grily na dřevěné uhlí, plynové grily, keramické grily či grily na dřevěné pelety

test při grilování masa  

Samozřejmě platí, že čím více zkušeností máme, tím je určení teploty masa touto teplotou spolehlivější. Ale jak se hezky česky říká: „Žádný učený z nebe nespadl." Tak se jím zkuste řídit a nebuďte smutní nebo naštvaní, když třeba na začátku nebudete úplně úspěšní. Metoda spočívá v tom, že dloubnete do masa, abyste zjistili, jestli už je maso hotové. Ověříte si to tak, že porovnáte chování masa s jedním místem na vlastní dlani.

Tady je popis samotného postupu:

test při grilování masa

  • Otevřete dlaň, uvolněte ruku. A ukazováčkem druhé ruky zmáčkněte oblast otevřené dlaně mezi palcem a spodní části dlaně. Ruka musí být opravdu uvolněná, aby simulovala správně syrové maso.
  • Zatlačte špičkou ukazováčku na špičku palce ruky. Masitá část pod špičkou palce, pokud ji zmáčknete je jako maso, které je grilované na způsob "rare", což znamená polosyrový nebo krvavý.
  • Jemně zmáčkněte špičkou prostředníčku špičku palce. V tomto případě nepromáčknete masitou část palce tolik a to znamená, že se promáčkne stejně jako maso středně propečené (medium).
  • Jemně proti sobě zatlačte špičkami prsteníčku a palce. Maso palce se zase promáčkne trochu jiným způsobem a takto se chová, pokud se ho dotknete, maso zase o stupeň dál než středně propečené, což se v angličtině označuje jako "medium done".
  • Jemně zatlačte proti sobě špičkami malíčku a palce. Masitá část na spodní části palce. Tady je palec dost pevný a skoro se nehne, a to je přesně jako, když sáhnete na zcela propečené maso (well done). 

test při grilování masa

V případě, že budete mít další otázky ohledně grilů nebo samotného grilování, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.   

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit