Jak se naučit právně udit v elektrické udírně?

Dobrý den, uvažuji nad koupí elektrické udírny. Jsem v tomto směru úplný začátečník. Je nějaký „návod“ podle čeho se naučím správně udit, aby nebylo maso sirové nebo naopak vysušené? Děkuji
05.01.2021 Markéta H.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Uzení je opravdu skvělá záležitost a v současné době se k této úpravě masa vrací čím dál více lidí. Ze začátku většina lidí považuje uzení jako něco velmi složitého, co nemůže zkoušet žádný amatér. Uzení je pro Vás něco na úrovni alchymie? My i Vám ukážeme, že není čeho se bát a do uzení se může pustit opravdu každý.

Uzení patří mezi nejstarší metody konzervace masa ať už zvolíte metodu uzení jako za stara ve dřevěné udírně nebo v moderní elektrické udírně. Tato úprava trvá dlouho a je při ní potřeba nižších teplot. To jsme řekli poměrně jednoduše, ale opravdu je tomu tak. Dodržování základních kroků Vás provede uzením a vytoužené výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. S přibývající praxí to pro Vás bude snazší a snazší a budete chtít zkoušet čím dál více složitější recepty a techniky uzení.

uzení v elektrické udírně

1. Pomalu a nízko

Maso se zkrátka udí při nízkých teplotách a trvá to opravdu dost dlouho. Na to je potřeba být připraveni - mít dostatek času a na uzení nijak nespěchat. To je základ toho správného a poctivého uzení. Nízké teploty zaručí bohatou šťavnatou chuť. Udí se na různých druzích dřev, která dodávají finální chuť. Všeobecně se udí v rozmezích 40-100°C.

2. Nádoba s vodou 

Při uzení masa nesmíme zapomenout na nádobu s vodou. Mistička, pánvička nebo i obyčejný talíř. Použít můžete cokoli. Pokud je maso dlouho vystaveno vysokým teplotám může dojít i k jeho vysušení. Tomuto právě zabraňuje přítomnost vody uvnitř komory udírny, která udržuje v udírně tu optimální vlhkost. Hlavně na to nezapomenout.

3. Proudění vzduchu

Dalším klíčovým bodem při uzení je proudění vzduchu. Během uzení by mělo být zaručeno volné proudění vzduchu. Ujistěte se tedy, že máte ventily otevřené a vzduch se dostane až k masu. Důležité je, aby se dostal i z udírny ven. To zaručí, že uzení bude čisté, maso se bude udit rovnoměrně, protože teplota uvnitř udírny bude stabilní. Pokud s uzením začínáte, zaměřte se na to a ověřte si, že regulace vzduchu na udírně funguje tak jak má.

4. Uzené nechte být

Ideální stav je maso nechat udit a moc se o něj nestarat. Zasahovat do procesu uzení minimálně a otevírat komoru udírny co nejméně. Spolehnout se ve většině případů můžete na teploměr udírny. Pokud budete netrpěliví a budete udírnu otevírat narušíte tím proces uzení včetně přirozeného proudění vzduchu a uzení se buď zpomalí nebo se maso bude udit nerovnoměrně.

5. Příprava masa

Výběr kvalitního masa je na uzení samozřejmě to zásadní. To ale platí u každé přípravy jídla. Uzení je většinou spojeno s určitým druhem masa. Kvalita je zde opravdu na první místě. Záleží i na naložení masa. Někdo má recepty předávané z otce na syna, někdo tento krok úplně vynechává. Dobře naložené maso je zárukou toho, že bude šťavnaté a chutné.

6. Čistá udírna

Pravidlo, které platí nejen při uzení, ale v podstatě kdekoli. Udírnu mějte neustále vyčištěnou a připravenou na další uzení. Někteří spoléhají na to, že při vyšších teplotách se udírna nemůže nijak významně znečistit, ale opak je pravdou. Když už nic jiného, mohlo by nás to donutit, že zaneřáděná udírna se může neblaze projevit na chuti a vůni uzeného masa.  

V případě, že budete mít jakékoliv další otázky ohledně udíren a uzení, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.    

uzeni1
uzeni2
uzeni3
uzeni4
uzeni6

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit