Grilovaný Flank Steak s pepřovou omáčkou
Metoda přípravy:
grilování, vaření
Náročnost přípravy:
snadné
Doba přípravy:
30 minut
Porce:
3 - 4
Suroviny:
- 3 – 4 flank steaky (každý cca 500 g)
- 6 lžic olivového oleje cca
- sůl a pepř dle chuti
- 1 sklenička naloženého zeleného pepře
- 1/4 másla
- 60 ml rumu
- 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)
Postup:
- Flank steak potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme z obou stran.
- Maso necháme odpočívat při pokojové teplotě, než se nám rozehřeje gril.
- Gril Big Green Egg předehřejeme na 230 – 250 °C pro přímé grilování.
- Litinový rošt (je na grilování steaků nejlepší) umístíme na nejnižší úroveň, co nejblíže k uhlíkům.
- Maso položíme na rozpálený rošt a opečeme z obou stran.
- Pokud chceme medium-rare tak 4-5 minut z každé strany. Vnitřní teplota masa by měla být 52 – 54 °C.
- Jestliže máme rádi steak propečený na medium, tak grilujeme 5-6 minut. Vnitřní teplotu udržujeme mezi 57 – 60 °C.
- Nakonec steak vyndáme na prkénko a necháme pár minut odpočívat.
Příprava pepřové omáčky
- V pánvi rozehřejeme olivový olej nebo máslo.
- Přidáme nožem rozmačkaný a nadrcený pepř a lehce orestujeme, aby se rozvoněl. To trvá 1 – 2 minuty.
- Opatrně přilijeme rum a necháme povařit, dokud se neodpaří alkohol. To by mělo zabrat jen minutku.
- Přidáme vývar a vaříme, dokud se vše nezredukuje na polovinu.
- Nakonec přidáme smetanu a počkáme, až omáčka zhoustne.
- Dle potřeby dochutíme solí.
- Steaky přelijeme pepřovou omáčkou a jako přílohu podáváme s pečivem nebo opečeným bramborem. Nechte si chutnat a grilu zdar!