Hovězí guláš

Hovězí guláš

Počet porcí: 6
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 1 - 1,5 hodiny

Suroviny:

  •     1 kg hovězího předního masa
  •     30 dkg cibule
  •     sůl, pepř
  •     2 lžičky sladké papriky
  •     1 lžička pálivé papriky
  •     1 - 1 1/2 litru vývaru
  •     2 lžíce nerozpuštěného sádla
  •     10 dkg hladké mouky
  •     2 - 3 čerstvé zelené tenkostěnné papriky


Postup: Pěkné hovězí přední maso koupíme u osvědčeného prodejce. Maso pokud je potřeba odblaníme a pokrájíme na úhledné kostky o hraně přibližně 3 cm. Do roztopeného grilu vložíme litinovou pánev Wok. V pánvi rozehřejeme sádlo, na něj nasypeme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou osmahneme do zlatohněda, na krátkou chvíli přisypeme oba druhy papriky a hladkou mouku. Z těchto surovin máme připravený základ pro guláš. Na základ vložíme kostky hovězího masa a necháme "zatáhnout" a lehce osmahnout. Osolíme, opepříme a zalijeme vroucím vývarem. Za občasného míchání ponecháme pod víkem grilu dusit po dobu 40 minut. Těsně před dokončením přidáme na tenké proužky nakrájené zelené papriky. Podáváme s chlebem, zdobené snítkou petržele a kolečky cibule. Pro servírování můžeme použít i vydlabaný malý bochník chleba.

Na hovězí guláš si připravíme pěkné přední hovězí z mladého kusu, maso se vyplatí kupovat u osvědčeného prodejce nejlépe přímo od chovatele. Tak máme zaručeno, že bude maso vynikající kvality. Dále potřebujeme cibuli, sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku, vývar, sádlo, hladkou mouku a zelené tenkostěnné papriky.
Maso nejprve, pokud je třeba, odblaníme a pokrájíme na úhledné kostky o hraně cca 3 cm.
Nakrájené maso odložíme chvíli stranou a budeme se věnovat přípravě grilu. My jsme měli možnost vyzkoušet kotlový gril na dřevěné uhlí  Weber One - Touch Premium 57 s grilovacím roštem s vyměnitelným středem.
Do základu pro guláš si nakrájíme na jemno předepsané množství cibule.
Do středu grilu Weber One-Touch Premium jsme do středu s vyměnitelným roštem vložili těžkou litinovou pánev Wok. V pánvi wok rozehřejeme předepsané množství sádla.
Na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova nakrájenou cibulku, k osmažené cibulce přisypeme nakrátko oba druhy papriky a hladkou mouku. Z těchto surovin nám vznikne základ pro vynikající guláš.
Na připravený základ ze sádla, cibule, papriky a mouky vložíme kostky masa a promícháme.
Maso promícháme důkladně se základem, prohřejeme a kousky masa necháme
Zatažené maso by nemělo být v žádném místě napovrchu syrové. V této fázi osolíme a opepříme.
Směs masa a základu v pánvi zalijeme dostatečným množstvím vývaru. Nejlepší je samozřejmě  doma uvařený z kostí.
Ochutnáme a ještě můžeme dokořenit solí a pepřem. Za občasného míchání ponecháme pod víkem grilu dusit po dobu 40 minut.
Pro milovníky ostrých pokrmů lze přidat do guláše jednu až dvě barevné feferonky.
Zelené tenkostěnné papriky rozkrojíme, zbavíme jadérek a nakrájíme ostrým nožem na tenké proužky.
Těsně před koncem varu přidáme do guláše nakrájené proužky paprik. Necháme změknout a můžeme podávat.
Podáváme s chlebem, zdobené snítkou petržele a kolečky cibule. Pro servírování můžem použít i vydlabaný malý bochník chleba.

Kategorie

Aktuality

Archiv aktualit