Kuře na paprice
Metoda přípravy:
grilování, vaření
Náročnost přípravy:
střední
Doba přípravy:
1,5 hodiny
Porce:
4 - 6
Suroviny:
Suroviny na omáčku
- 8 - 12 kuřecích paliček
- sůl, pepř
- 1-2 lžíce mleté papriky
- 2 - 3 lžíce sádla
- 1 - 1 1/2 litru vývaru
- 2 - 3 lžíce hladké mouky na zahuštění
- 2 střední cibule nakrájené najemno
- trochu oleje
- 2 lžíce zakysané smetany
Suroviny na knedlík
- 1 hrnek mouky
- 1/2 hrnku mléka
- sůl
- 2 starší rohlíky
- trochu prášku do pečiva
- 3 - 4 porcelánové rovné hrnky
- 1 - 2 vejce
Postup:
- Kuřecí paličky potřeme olejem, posolíme a popepříme.
- Vložíme do rozpáleného grilu a zvolna ze všech stran grilujeme dozlatova, maso nemusí být propečené, bude se ješte vařit v omáčce.
- Litinovou pánev Wok vložíme do středového otvoru uprostřed grilovacího roštu.
- Přidáme sádlo a rozpustíme ho.
- Do rozpuštěného sádla nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova, těsně před koncem vsypeme mletou papriku.
- Mletou papriku v pánvi pouze prohřejeme, nesmí se přepálit, byla by hořká.
- Na papriku nasypeme mouku a ještě chvilku pražíme.
- Zalijeme dostatečným množstvím vývaru.
- Ponecháme 20 minut za častého míchání provařit.
- Omáčku můžeme zjemnit smetanou.
- Nakonec vložíme do omáčky paličky kuřete a necháme prohřát.
- Podáváme s knedlíkem nebo rýží.
- Oboje můžeme připravit též v kotlovém grilu.
Knedlík
- Příprava knedlíků v grilu je velmi zábavná.
- Potřebujeme litinovou pánev wok a rovné porcelánové hrnky.
- V míse smícháme osolenou mouku smíchanou s práškem do pečiva s mlékem a vejci, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a vypracujeme řidší těsto.
- Porcelánové hrnky vymažeme sádlem a naplníme do 2/3 těstem.
- Wok pánev vložíme do středu grilu a naplníme ji zpola horkou vodou, kterou uvedeme do varu.
- Hrnky s těstem vložíme do wok pánve a pod poklopem necháme vařit 25 minut.
- Vpíchneme špejli, pokud je po vytažení suchá, jsou knedlíky uvařené.