Domácí uherská klobása

Domácí uherská klobása

Suroviny

  • Na 10 kg uherských klobás budeme potřebovat:
  • 4 kg vepřové plece
  • 5 kg vepřového boku s podílem tuku cca 50 %
  • 1 kg hovězí přední
  • 200-220 g rychlosoli
  • 200-300 g kořenícího přípravku uherská klobása
  • Vepřová střeva na klobásy v kalibru 32/34 mm  

Pracovní postup

Vychlazené hovězí přední umeleme v mlýnku s otvory cca 2-3 milimetry. Vychlazené vepřové maso pomeleme mlýnkem s otvory 8-12 milimetrů (kdo chce, může část masa nakrájet na kostky cca 1x 1 cm). Namleté dílo a přísady dle dávkování smícháme dohromady (kořenící přípravek můžete předem smíchat ve studené vodě, lépe se pak zapracovává do masa). Okořeněnou směs necháme odpočinout 12 hodin a jejich uplynutí si na pánvi opečeme malý karbanátek z namleté směsi a ochutnáme, jestli je směs správně dochucena. Pokud jste s výsledkem spokojení, můžete začít plnit připravená vepřová střívka. Naplněná střeva necháme na 12 hodin odležet v chladu. Takto připravené klobásy rozvěsíme do dřevěné nebo elektrické udírny (nebo položíme na nerezové rošty) a necháme je udit při teplotě 75 až 80 °C, a to po dobu 6 až 8 hodin.

100-2023
domaci-klobasy-v-udirne-bradley-smoker-4
100-2024
100-2152
100-1922
5722-100-2172
100-1916
grilovane-klobasy-povarene-v-pivu-1952
100-2057

Aktuality

Archiv aktualit