...Uzený špek je sám o sobě lahůdkou, ale co když byste mohli jeho chuť ještě vylepšit? Naše grilovací BBQ koření dodá vašemu špeku hloubku a komplexnost chutí, které z něj udělají hvězdu každého stolu. Naložený na sucho a pomalu uzený s naším kořením, tento špek bude mít neodolatelnou křupavou kůrčičku a bohatou chuť.
Snad právě uzení domácího špeku a jeho recept je nejvíce diskutované téma ve všech uzenářských komunitách. Důvod je jednoduchý - domácí špek se vyráběl skoro všude a každý region, často i každý řezník měl na výrobu špeku svůj tajný recept. Potřeba odlišení byla samozřejmě velká, a tak vznikaly různé variace na stále stejné téma - vysoké hřbetní sádlo úhledně upravené na bloky nebo velké kostky , nasolené zpravidla na sucho a pak různými způsoby uzení v udírně.
Prakticky nikdy se špek nenakládal do láku, vždy se používala příprava na sucho právě tak jak vidíte na našich fotkách. Snad jen dříve to sádlo bývalo silnější, přeci jen váha dnešních jatečných prasat je dramaticky odlišná od váhy domácích chovů v minulém století. Vyjímku snad tvoří jen sádlo z Mangalice , zvláštní druhu chlupatého domácího prasete .
Takhle naložené sádlo na domácí špek pak vydrží i dlouhé skladování, přeci jen uzení a sůl udělá svoje. Takový domácí špek se nemusíte bát skaldovat i v lednici , úplně bez problému. Jistota je ale samozřejmě větraný chladný sklep je sázka na jistotu ... :)
Letošní letní kurz grilování na keramických grilech Big Green Egg se konal jako vždy v rozlehlém...
Představujeme vám revoluční způsob, jak si připravit pravou italskou pizzu přímo u vás doma. S...
Pro velký zájem o letní grilování se nám podařilo zajistit termín kurzu ještě na konci letních...