Kuře na paprice

Kuře na paprice

Počet porcí: 4 - 6
Náročnost: střední
Doba přípravy: 1 - 1/2 hodiny

Suroviny:

  • 8 - 12 kuřecích paliček
  • sůl, pepř
  • 1-2 lžíce mleté papriky
  • 2 - 3 lžíce sádla
  • 1 - 1 1/2 litru vývaru
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 2 střední cibule nakrájené najemno
  • trochu oleje
  • 2 lžíce zakysané smetany

Knedlíky:

  • 1 hrnek mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • sůl
  • 2 starší rohlíky
  • trochu prášku do pečiva
  • 3 - 4 porcelánové rovné hrnky
  • 1 - 2 vejce

Postup:

Kuřecí paličky potřeme olejem, posolíme a popepříme. Vložíme do rozpáleného grilu a zvolna ze všech stran grilujeme dozlatova, maso nemusí být propečené, bude se ješte vařit v omáčce. Do středu grilu vložíme litinovou pánev wok. Do pánve vložíme sádlo, které rozpustíme. Do sádla nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova, těsně před koncem vsypeme mletou papriku. Tu pouze prohřejeme, nesmí se přepálit, byla by hořká. Na papriku nasypeme mouku a ještě chvilku pražíme. Zalijeme dostatečným množstvím vývaru. Ponecháme 20 minut za častého míchání provařit. Omáčku můžeme zjemnit smetanou. Nakonec vložíme do omáčky paličky kuřete a necháme prohřát. Podáváme s knedlíkem nebo rýží. Oboje můžeme připravit též v kotlovém grilu.

Příprava knedlíků v grilu je velmi zábavná. Potřebujeme litinovou pánev wok a rovné porcelánové hrnky. V míse smícháme osolenou mouku smíchanou s práškem do pečiva s mlékem a vejci, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a vypracujeme řidší těsto. Porcelánové hrnky vymažeme sádlem a naplníme do 2/3 těstem. Wok pánev vložíme do středu grilu a naplníme ji zpola horkou vodou, kterou uvedeme do varu. Hrnky s těstem vložíme do wok pánve a pod poklopem necháme vařit 25 minut. Vpíchneme špejli, pokud je po vytažení suchá, jsou knedlíky uvařené.

Na přípravu kuřete na paprice si připravíme kuřecí paličky, sůl, pepř, sladkou mletou papriku, sádlo, vývar, hladkou mouku trochu oleje, cibuli. Na houskové knedlíky starší rohlíky, mléko, mouku, vejce a sůl.
Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Celé potřeme olejem osolíme a opepříme. Grilujeme na grilovacím roštu dokud nezískají zlatavou barvu po celém povrchu. Grilujeme do poloměkka, budou se ještě vařit v omáčce.
Cibuli oloupeme na nakrájíme na jemno.
Litinovou pánev BBQ weber wok vložíme do středu grilu Weber One-Touch premium Gourmet. Do pánve vložíme sádlo a necháme rozpálit.
Na sádle zpěníme do zlatohněda nadrobno nasekanou cibulku. V tuto chvíli je nutno gril hlídat, abychom cibulku nepřepálili.
Usmaženou cibulku zasypeme sladkou mletou paprikou  a opatrně prohřejeme. Paprika se velmi rychle přepaluje, dáme pozor, aby nám nezhořkla. Teplotu grilu můžeme snížit.
Hotový základ nakonec zasypeme hladkou moukou pro zahuštění. Opatrně opražíme a nakonec zalijeme vývarem.
Studený vývar vléváme  velmi opatrně, aby nás neopařila pára z woku. Omáčku důkladně promícháme, nesmí v ní zůstat žmolky. Necháme za častého probublávání provařit alespoň 20 minut. Vložíme kuřecí paličky a společně provaříme.
Mletá paprika dodá omáčce nádhernou barvu. Ke konci vaření můžeme omáčku zjemnit přidáním smetany.  Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.
Uvařit knedlík na grilu není zase nic tak složitého, jak se může na první pohled zdát. Potřebujeme mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl, starší rohlíky, vejce a mléko či vlažnou vodu.
Do větší mísy vlijeme mléko, přisypeme mouku smíchanou předem s kypřícím práškem do pečiva a trochou soli. Prášek je nutné do mouky zamíchat dopředu, aby nám při přisypání do mléka rychle nevzkypěl prášek. Knedlíky by byly tuhé.
Do mísy s moukou a mlékem rozklepneme potřebný počet vajec. Můžeme promíchat vařečkou nebo ručním hnětačem. Vypracujeme řidší těsto.
Jeden nebo dva dny staré housky či rohlíky nakrájíme na stejnoměrné kostičky. Pro vylepšení můžeme kostičky před vmícháním do těsta osmažit na másle.
Kostičky housky přidáme do mísy a zapracujeme do základu těsta. Nenecháváme kynout, těsto rovnou plníme do připravených hrnečků.
Těsto na knedlíky můžeme zpracovat ručně vařečkou nebo ručním hnětačem. Nesmí být tuhé, mělo by se spíše táhnout.
Porcelánové nebo keramické hrnečky vymažeme uvnitř sádlem a do 2/3 naplníme připraveným knedlíkovým těstem.
Abychom neměli těsto všude, použijeme k plnění do hrnečků polévkovou lžíci nebo vařečku.
Naplněné hrnečky vkládáme opatrně do vroucí vody ve BBQ wok pánvi. Dáváme dobrý pozor, abychom se nespálili.
Knedlíky vaříme pod poklopem po dobu cca 25 minut. Dostatečné provaření poznáme podle vpíchnuté špejle. Pokud je po vytažení suchá, knedlíky můžeme vyjmout a servírovat.
Ukázka zkoušky provaření knedlíků vpíchnutím špejle.
Kuře na paprice podáváme s houskovým knedlíkem. Celý pokrm byl připraven na grilech Weber One-Touch a Performer . Na talíři dozdobíme zelenou petrželkou, můžeme přidat lžíci zakysané smetany.