Grilované závitky z cukety

Grilované závitky z cukety

Počet porcí: 4
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 45 minut

Suroviny:

  • 3 malé cukety
  • 30 dkg tvarohového sýra s bylinkami (může být i bez příchuti, do něhož vmícháme bylinky ze zahrádky)
  • 10 dkg zelených oliv s papričkou
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř

Postup:

Mladé cukety nakrájíme podélně na tenké plátky, které potřeme olejem, osolíme a opepříme. Na grilu upravujeme z každé strany po dobu 3 minut. Hotové necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Do misky dáme sýr, k němu přidáme zakysanou smetanu, jemně nasekané olivy, popř. ještě zelené bylinky a zlehka promícháme. Sýr natřeme na studené cukety, zatočíme a vytvoříme tak malé roládky, které spíchneme párátkem. Naskládáme na talíř a upravíme. Tento pokrm je vhodný jako předkrm či lehká večeře.

U závitků z cukety potřebujeme cukety, tvarohový sýr, zakysanou smetanu zelené olivy s papričkou, olivový olej, sůl a pepř. U náplně můžeme použít sýr s bylinkami nebo bez příchuti, ochucený vlastními výpěstky ze zahrádky.
Cuketu nakrájíme na plátky ne silnější než 0,5 cm. Dbáme na to, aby byly plátky stejné. Budou se i stejně dlouho grilovat.
Plátky cukety osušíme plátěným ubrouskem, rozložíme na rovnou podložku, potřeme olejem, osolíme a opepříme.
Okořeněné plátky vkládáme opatrně na rošt grilu. V našem případě jsme použili kotlový gril na dřevěné uhlí Weber One-touch Premium 57 cm. Plátky klademe libovolně přímo na očištěný rošt.
Plátky cukety klademe s použitím grilovacího náčiní Weber Style na rozpálený rošt kotlového grilu. Otáčením o 180 stupňů se nám na plátcích vytvoří pěkné opečené mřížky.
Při přípravě náplně vezmeme malou misku, do které vložíme sýr, zakysanou smetanu , bylinky,  osolíme a dle chuti opepříme. Přisypeme nadrobno nasekané olivy.
Při krájení oliv dbáme na to, abychom měli kousky stejnoměrné. U plněných oliv vmícháme i nasekanou papričku, která tvoří náplň olivy. Pro obměnu můžeme použít i další druhy oliv.
V misce smícháme tvarohový sýr se zakysanou smetanou, jemně nasekanými olivami, bylinkami. Můžeme podle chuti dosolit a dopepřit. Pro obměnu můžeme do náplně přidat i strouhaný tvrdý sýr.
Nastrouháním tvrdého sýra získáme jednu z mnoha možných obměn náplně závitků z cukety.
Plátky cukety na závitky musí být zcela vychladlé, jinak by nám náplň vytékala. Na jednom plátku vyzkoušíme, jak velkou porci ochuceného sýra je možné zabalit do plátku, aniž by vytékal z boků.
Na vychladlé plátky cukety klademe kávovou lžičkou sýrovou náplň, dbáme na to, aby nám při rolování nevytékala. Hotové závitky spíchneme párátky.
Rolování závitků z cukety je trochu titěrná práce, ale výsledek stojí za to.
Grilované závitky z cukety jsou výborným studeným předkrmem,  neobvyklou chuťovkou k vínu. Můžeme je též podávat jako lehkou večeři. S talířem závitků obloženým čerstvou zeleninou nepohrdnou jistě ani milovníci zdravé výživy.