Grilované kotlety s citronovo-tymiánovou marinádou

Grilované kotlety s citronovo-tymiánovou marinádou

Počet porcí: 4 -6
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 35 - 45 minut
Suroviny:

  •     4 - 6 plátků kotlet vykoštěných nebo s kostí
  •     strouhaná kůra z 1 bio citronu
  •     šťáva z 1 citronu
  •     4 lžíce olivového oleje
  •     3 - 4 lžíce nasekaného tymiánu (popř. 1 lžíce sušeného)
  •     2 lžíce najemno utřeného česneku
  •     1 lžíce hrubého pepře


Postup: Plátky kotlet rozložíme na rovnou podložku, naklepeme paličkou na maso nebo tupou hranou nože. Osolíme a opepříme. Ze zbylých přísad vymícháme marinádu. Naklepané plátky vložíme do marinády a maso na několik hodin naložíme. Před samotným grilováním maso lehce osušíme. Gril rozpálíme na střední teplotu na přímé grilování a grilujeme po dobu 5 - 7 minut z každé strany. Jako přílohu podáváme čerstvý měkký chléb a zeleninový salát. Můžeme nabídnout i omáčky ke grilovanému masu Weber.

Plátky kotlet naklepeme paličkou na maso nebo tupou stranou nože. Jemně osolíme a opepříme. Maso odložíme stranou.
Do mísy vlijeme olivový olej, pokud ho nemáme můžeme s klidem použít i kvalitní olej slunečnicový. Výsledný pokrm tím nijak neutrpí.
Následně k oleji přistrouháme citronovou sťávu a strouhanou kůru, nasekaný čerstvý tymián, třený česnek a hrubý pepř. V případě, že nemáme čerstvý tymián, můžeme použít i sušený.
Česnek do marinády prolisujeme na lisu na česnek nebo rozmáčkneme nožem a najemno nasekáme.
Při přípravě marinády dbáme na řádné promíchání. Do marinády můžeme použít i sekané lístky zelené naťové petržele, která je aromatičtější než kudrnka.
Plátky kotlet necháme marinovat v chladu, neuškodí i několik hodin. Pokud nemáme mnoho času, postačí  marinovat 1 hodinu.
Gril rozpálíme na střední teplotu na přímé grilování a plátky masa grilujeme po dobu 5 - 7 minut z každé strany. Při našem grilování jsme použili gril Weber  One - Touch Premium v krémové barvě.
Maso průběžně kontrolujeme, dokud se na kotletách nezačne tvořit typické zlatohnědé mřížkování.  Na grilování se nám velmi osvědčily Weber dlouhohořící brikety.
Grilované kotlety podáváme s čerstvým pečivem a libovolným zeleninovým salátem. Pro zpestření můžeme nabídnout některou z lahodných omáček ke grilovanému masu z řady Weber.