Jak funguje udírna ze sudu?

Dobrý den, při návštěvě vaší prodejny mě zaujala udírna vyrobená ze sudu. Na vašem eshopu jsme ji bohužel mezi nabízenými dřevěnými udírnami nenašel. Je to možné? Můžete mi prosím poradit, kde ji najdu? Děkuji.
16.11.2021 Patrik K.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Jedná se prototyp, který svým vzhledem může připomínat gril. Vzhledem k tomu, že grily prodáváme, nechali jsme se jimi při výrobě sudové udírny inspirovat. Udírna z dřevěného sudu totiž pochází z naší dílny, která se nachází hned vedle naší prodejny v Tachlovicích. Máme bohatou zkušenost s prací se dřevem, tak jsme si řekli proč si nevyrobit vlastní udírnu s trochu neobvyklým designem. Nejedná se však o první vlaštovku z naší dílny co se udíren týče. Naše dřevěné udírny Master Smoker dělají radost našim zákazníkům několik let, tak jsme si řekli proč naši nabídku udíren nerozšířit o další kousek.

udírna ze sudu

Jak funguje udírna ze sudu?

  1. Přívod kouře do udírny ze sudu
  2. Distribuce kouře v udírně z dřevěného sudu
  3. Regulace teploty u udírny ze sudu
  4. Otevíraní víka udírny ze sudu
  5. Zachytávání přebytečného tuku v udírně z dřevěného sudu

Přívod kouře do udírny ze sudu

Kouř se přivádí otvorem, který se nachází ve spodní části udírny.

udírna ze sudu

Tento otvor je propojen trubkou k podobnému topeniště, které můžete vidět na fotce níže. Jedná se o malou ocelovou černou skříňku, která se nachází vlevo od dřevěné udírny Master Smoker.

dřevěná udírna Master Smoker

Distribuce kouře v udírně z dřevěného sudu

Jak si můžete povšimnout udírna ze sudu má po stranách dva komíny. Komíny slouží k tomu, aby byl v udírně rovnoměrně rozložený kouř spolu s teplem. Pokud by byl komín pouze na levé straně, tak by maso a jiné uzené pochutiny na pravé straně neměli ideální teplotu a přísun kouře jako ty na straně levé.

Regulace teploty u udírny ze sudu

Na vrcholu udírny se nacházejí klapky, jimiž je možné regulovat teplo uvnitř komory udírny. Čím větší otvor klapkami vytvoříte, tím více tepla spolu s kouřem bude unikat. Vyšší teploty také dosáhnete otevřením dvířek topeniště. Oheň díky tomu bude mít více vzduchu a dřevo bude více hořet.

udírna ze sudu

Otevíraní víka udírny ze sudu

Většinou je na vrcholu udírny umístěn komín, tam je ale v případě udírny ze sudu umístěno víko, kterým se vkládají a vyndávají uzeniny. Podobný princip otvírání můžete vidět například u plynových grilů. Jak si můžete všimnout, vnitřek víka stejně jako zbytek vnitřku udírny je zbarven vínovou barvu od červeného vína, které uvnitř udírny původně zrálo. Víko je přidělané k sudu panty a decentním řetízkem, který zabraňuje tomu, aby přepadlo na druhou stranu. 

udírna ze sudu

Zachytávání přebytečného tuku v udírně ze sudu

Co se týče plechu na spodku udírny, tak ten slouží k odkapávání tuku z uzeného jídla. Udírna je totiž vyrobena ze dřeva a odkapávající tuk by ji mohl zašpinit, či dokonce poškodit. Plech doporučujeme pravidelně vyprazdňovat, aby se Vám nestalo, že odkapávající tuk nádobu přeteče. 

udírna ze sudu

Vhodné dřevo do udírny z dřevěného sudu

  • Dřevěná štěpka    
  • Udící brikety
  • Kusové dřevo

Pro vytváření kouře v udírnách se používají tyto tři varianty. Do udírny ze sudu můžete použít jakoukoliv z nich. Nejdostupnější je kusové dřevo, kterými topíte v kamnech, protože brikety a štěpky jsou upraveny tak, aby byly použitelné v generátorech kouře.

udírna ze sudu

Důležité je, aby použité dřevo bylo suché a bez kůry. K uzení se používají až na výjimky listnaté stromy. Zde je seznam nejpoužívanějších:

  • Buk
  • Dub
  • Olše
  • Švestka
  • Jabloň
  • Hrušeň

Volba dřeva se také odvíjí od toho, co udíte. Doporučujeme tedy před každým uzením zapátrat na internetu, abyste z uzení vytěžili maximum. Jehličnany se k uzení nepoužívají kvůli nežádoucímu hluku, kromě toho předají uzeninám nelichotivou vůni a pach kvůli obsahu pryskyřice.

Udírna ze sudu vs. elektrické udírny

domácí elektrické udírny

Nalevo polská udírna Borniak, napravo kanadská udírna Bradley 

Elektrické udírny jsou jednoduší na ovládání a také Vám uspoří čas, protože kromě nastavení potřebné teploty a případnému doplnění zásobníku se u nich o nic nestaráte. U udírny ze sudu je nutné teplotu neustále hlídat a podle toho přikládat dřevo a upravovat proudění vzduchu v udírně. Na druhou stranu udírna ze sudu je objemná, takže toho zvládnete vyudit více najednou.

udírna ze sudu

V případě, že budete mít další otázky ohledně grilů nebo udíren, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit