Jak naložit bůček na uzení?

Dobrý den, přemýšlím o nákupu dřevěné udírny Master Smoker. Chtěl bych si v ní vyudit bůček, ale nevím, jak ho naložit. Myslíte, že to jako úplný laik můžu zvládnout? Poradili byste mi prosím jak na to?
03.12.2021 Mirek B.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. V zásadě existují dvě možnosti jak naložit bůček na uzení v dřevěné udírně Master Smoker a to na suchý nebo mokrý způsob.

Na suchý způsob si připravte:

  • sůl
  • kmín
  • mletou papriku  

uzený bůček

Bůček osolte ze všech stran a zároveň se pokuste sůl do masa co nejvíce vetřít. Dále maso pokmínujte a posypte mletou paprikou. Pro začátek ale doporučujeme tento základní postup, samozřejmě že jdou přidávat i jiná koření, ale tenhle postup nakládání bůčku je takový starý, klasický.

Bůček ideálně zavěste do chladu a umístěte pod něj misku, pro zachytávání přebytečné tekutiny z masa. Maso můžete také položit, v takovém případě je ale potřeba ho pravidelně otáčet pro odtok zmíněné tekutiny. V chladu nechte maso měsíc.

Zvolíte-li mokrý způsob, tak na kilo vepřového bůčku si připravte:

  • hrnec vody
  • kilo soli
  • 100 gramů cukru

uzený bůček

Sůl spolu s cukrem vložte do hrnce a svařte s vodou. Až bude lák vychladlý, vložte do něj maso, tak aby bylo celé ponořené a nechte ho takto 6 týdnů. Ještě než vložíte bůček do udírny, je třeba ho nechat oschnout.  

uzený bůček

V případě, že budete mít další otázky ohledně uzení nebo udíren samotných, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit