Jak naložit maso na uzení?

Dobrý den, nejsem si jista zda musím s masem něco před uzením dělat. Stačí na něj dát trochu soli, pepře a nějakého koření, nebo je lepší maso do něčeho naložit?
Alena H.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Každé maso je před uzením potřeba naložit. Důležitý je ovšem i výběr masa. Je lepší sáhnout po tučnějším vepřovém mase. Díky tuku nehrozí, že by maso bylo po uzení příliš suché. Maso nakládáme mokrým nebo suchým způsobem. Pojďme si nejprve rozebrat suchý způsob krok po kroku:  

  1. Do masa vetřete sůl, cukr a bylinky, které máte rádi, nebo které se hodí ke zvolenému masu
  2. Maso pak nechte zavěšené odpočívat v chladu přibližně 2 měsíce. Kusům do 1 kg bude stačit měsíc v chladu (0-4°C)
  3. Maso opláchněte v čisté vodě a nechte oschnout
  4. Vložte maso do udírny předehřáté na 70°C a nechte ho tam 8 hodin

maso na uzení

To byl návod na to, jak naložit maso do koření na uzení na suchý způsob, nyní přejdeme k mokrému způsobu:

  1. Připravte si lák z vody, soli a cukru s tím, že na 1 litr vody přijde 100 g soli a 10 g cukru
  2. Lák nechte půl hodiny svařit a počkejte až vychladne
  3. Ponořte celé maso do láku a dejte ho na 2 týdny do chladné místnosti, která by měla mít teplotu stejnou jako u suchého způsobu
  4. Maso opláchněte v čisté vodě a nechte oschnout
  5. Vložte maso do udírny předehřáté na 70°C a nechte ho tam 8 hodin

maso na uzení

V případě, že budete mít další otázky ohledně uzení teplým kouřem nebo udíren samotných, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit