Jak naložit ryby na uzení?

Máme elektrickou udírnu a rádi bychom zkusili i udit ryby. Zatím to bylo samé vepřové. Liší se to nějak, nebo se ryba i vepřové maso udí stejně? Musím před uzením na ní dát nějakou marinádu, nebo ji do něčeho naložit? Poradíte, prosím?
Marek T.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Ryby je před uzením určitě třeba naložit. Můžete je buď nasolit, tomu se říká suchý způsob. Další možností je dát ryby do láku, což je podle mě lepší, protože je ryba pak rovnoměrně prosolená. Co se týče množství soli v nálevu, tak je to dost individuální. Chceme-li aby ryby byly jemnější, tak na litr vody přijde 80 g soli, slanější nálev by pak měl obsahovat cca 150 g soli na litr vody. Do nálevu následně můžete přidat koření dle libosti. Pokud si nejste jisti můžete mrknout na vyzkoušený recept na internetu, petrželkou a česnekem ovšem nic nezkazíte. Česnek nastrouhejte. Máte-li rád výraznou chuť přidejte klidně 3 stroužky.

udírna na ryby

Ryby vložte do várnice, zalijte nálevem a šup s nimi do sklepa. Teplota ve sklepě by měla být do 12°C. Pokud tomu tak není, zvolte jinou místnost, nebo použijte ledničku. Ryby z nálevu vyndejte po 10-ti hodinách. Naložené ryby opláchněte vodou, aby se z nich smyl sliz, krev atp.. Ryby nechte pak oschnout 30 minut v udírně, kterou předehřejte na 90°C. Po 30-ti minutách teplotu snižte o 10°C a uďte ryby 3 hodiny. Na rozdíl od vepřového masa nebo masných výrobků doporučujeme udit ryby vždy horkým kouřem. Studené uzení a ryby prostě nejdou dohromady. Už jen z toho titulu, že syrová, i když zauzená ryba, prostě chutná stále jako syrová.

udírna na ryby

V případě, že budete mít další otázky ohledně uzení nebo udíren samotných, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit