JAK REGULOVAT TEPLOTU UVNITŘ KAMADO GRILU PITBOSS?

Dobrý den, rád bych si u Vás zakoupil kamado gril od výrobce PitBoss. Zatím s keramickými grily nemám zkušenosti a rád bych se touto cestou zeptal jak se uvnitř tohoto grilu reguluje teplota. Předem děkuji za odpověď.
Adam H.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš zvídavý dotaz. Obrovskou výhodou kamado grilů oproti klasickým grilům na dřevěné uhlí či plynovým grilům, je jejich všestrannost. Kamado gril nabízí kromě možnosti grilování – ať už přímo či nepřímo – i možnost pečení a vaření. Funguje jako horkovzdušná trouba. Kromě toho je v kamado grilu možné i udit. Gril tak spojuje to nejdůležitější v jednom a navíc v praktickém a líbivém designu.

Jak již bylo zmíněno, abyste mohl grilovat i nepřímo, výrobce PitBoss již v základu dodává keramický deflektor, který toto umožňuje. Můžete si tak vychutnat exkluzivní pochoutku jako je maso připravené tzv. metodou „low and slow“.

Abychom tohoto dosáhli je velice důležité v grilu udržet stálou a neměnnou teplotu. K tomu nám jako ukazatel dobře poslouží teploměr zabudovaný ve víku grilu.

teploměr ve víku kamado grilu PitBoss

Obrázek 1: Teploměr ve víku

To hlavní ale zajistí 2 průduchy, kterými je kamado gril vybaven. Jedná se o průduch ve vrchní části grilu a o průduch ve spodní části, v místě pod topeništěm.  

Ve vrchním průduchu se pouhým pootočením záklopky reguluje množství vzduchu, které je do grilu přivedeno. Stejný princip je i v dolní části, kde je umístěn posuvný kousek plechu, kterým se ovládá proudění vzduchu. Jsou možné celkem 3 nastavení, přičemž v součinnosti s nastavením plíšku v místech dolního průduchu se v grilu dosáhne požadované teploty.  

První možností je nastavení průduchů do polohy, kdy je přiváděno malé množství vzduchu. Tato možnost je ideální pro uzení, kdy v grilu dosahuje teplota cca. 80-100° C. Můžete si tak připravit a dopřát vynikající uzené maso či klobásy.

horní průduch kamado grilu PitBoss

Obrázek 2: Nastavení horního průduchu do první polohy

dolní klapka kamado grilu PitBoss

Obrázek 3: Otevření spodního průduchu pro nízký přívod vzduchu

Další variantou je nastavení průduchů do polohy, kdy jsou otevřené téměř do poloviny. Do grilu tak proudí více vzduchu a dochází k intenzivnějšímu hoření a teplota v tomto nastavení může dosáhnout 160 – 190° C. Ideální pro přípravu celého kuřete, které by mělo být upečeno cca. za 1 hodinu.

horní průduch kamado grilu PitBoss

Obrázek 4: Nastavení horního průduchu do druhé polohy

spodní průduch kamado grilu PitBoss

Obrázek 5: Nastavení spodního průduchu pro větší přívod vzduchu

Posledním nastavením je úplné otevření, kdy do grilu proudí maximální možné množství vzduchu. Při tomto nastavení může teplota dosáhnout maxima a to až 330° C. To už je opravdu solidní žár, kdy pro dokonalou přípravu steaků stačí 5-8 minut.  

horní klapka kamado grilu PitBoss

Obrázek 6: Nastavení do polohy 3

horní klapka kamado grilu PitBoss

Obrázek 7: Otevření dolního průduchu na maximum

Tento 3. stupeň nastavení průduchů se také používá pro samočištění grilu – stačí zahřát gril na 260°C po dobu 30ti minut a všechny zbytky jídla a nečistoty se spálí. V kamado grilu PitBoss nepoužívejte na čištění vodu – keramika absorbuje vlhkost a poté tak může dojít k prasklině.  

Pokud budete mít jakékoliv další dotazy, ať se již jedná o grily, grilování, můžete nás kontaktovat na naší zákaznické lince či využít online kontaktní formulář na našich webových stránkách. Případně nás můžete navštívit v kamenné prodejně s grily Vladeko v Tachlovicích. Děkujeme.  

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit