Jaký je rozdíl v teplotě grilovacího roštu uvnitř grilu na dřevěné uhlí oproti grilu plynovému?

Dobrý den, manžel bude mít zanedlouho narozeniny a já bych mu ráda vybrala gril. Četla jsem dobré ohlasy na kanadské grily Napoleon. Více se mi líbí gril na uhlí, ale bojím se, že bude teplota roštu moc nízká na vysoké hovězí steaky, co má manžel rád. Děkuji za pomoc.
Radka S.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. U Vámi zmiňovaných hovězích steaků je důležité mít v první moment gril co nejvíce rozpálený, aby se maso během okamžiku zatáhlo a veškeré cenné šťávy zůstaly uvnitř. Následně pak maso přesuneme mimo přímý žár a necháme dojít do námi požadovaného stavu. Na termofotografii níže můžete vidět rozpálený rošt grilu Napoleon Charcoal Leg, kde teplota dosahuje až 330 °C.  

termofotka grilu napoleon

Pro porovnání přikládáme termofotografii plynového grilu Napoleon Freestyle 365. Jak můžete vidět - teplota roštů je totožná.

termofotka plynového grilu napoleon

Rozdíl v teplotě tedy není. Nicméně je potřeba zmínit, že oba tyto grily mají uvnitř masivní litinové rošty, které dokonale vedou a následně i drží teplotu - žádné nerezové drátky.

To však neznamená, že plynový gril je to samé jako kotlový. Asi největší rozdíl je v přípravě grilu.           

  • Plynové grily Napoleon – jsou pro grilování připraveny téměř okamžitě. Jediné, co musíte udělat, je otočit knoflíkem grilu, který pustí plyn do hořáku. Při zapalování grilu mějte víko vždy otevřené, aby nedošlo k explozi nahromaděného plynu. Po zapálení hořáků stačí víko zavřít a nechat gril cca 15 minut rozehřát na ideální teplotu pro grilování.      

nerezové hořáky grilu Napoleon

  • Grily na dřevěné uhlí Napoleon známe taky jako kotlové grily – jsou na přípravu o něco složitější, avšak výsledek za tuto snahu určitě stojí. Nejprve je potřeba za pomoci rozpalovacího komínu či elektrického rozpalovače rozžhavit pár uhlíků. Následně zavřeme víko grilu a otevřeme spodní a horní průduchy, aby mohl uvnitř grilu vzduch dobře proudit a tím došlo k tomu správnému rozpálení uhlí. Uhlí je potřeba rozmístit tak, aby teplo z uhlí působilo na celou grilovací plochu. Přibližně po 40 minutách byl měl gril dosahovat ideální teploty pro grilování.

rozpalovač dřevěného uhlí Looftlighter

V případě, že budete mít další otázky ohledně grilů Napoleon nebo příslušenství ke grilům, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Napoleon Store v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců. 

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit