Který sýr vybrat na uzení?

Dobrý den, mám udírnu Borniak a mám potíže s uzením sýra. Sýr se mi v udírně vždy rozteče a vyčistit jí pak je pořádná fuška. Poradili byste mi prosím, jak vybrat sýr na uzení, aby k tomuto problému nedocházeno? Děkuji.
Matouš R.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. V Čechách se nejčastěji udí eidam (obsah tuku 30% a více), dále je pak populární gouda, parenica či oštěpek. Sýry jsou u nás dobře dostupné a doporučujeme vyzkoušet. Uvidíte, že poté co projdou udírnou, se z nich stanou delikatesami na vašem talíři. Hledáte sýr do udírny pro získání prvních zkušeností s uzením sýrů, doporučujeme zmíněnou parenicu či oštěpek, protože u nich nehrozí, že by se Vám v udírně roztekly.

sýr na uzení

Hledáte-li netradiční sýr na uzení pak doporučujeme vybrat jeden z tohoto seznamu… ·        

  • Mozzarella
  • Čedar (Cheddar)
  • Brie
  • Švýcarský sýr (například Gruyère)
  • Pepper jack nebo také Monterey Jack
  • Parmezán
  • Stilton

jsou to jen naše tipy existují i další sýry, které jsou vhodné pro použití v udírnách. Při výběru sýra však pamatujte na to, že čím více obsahuje tuku tím bude kratší doba jeho přípravy. Obsah tuku však není jediným faktorem, který konečnou délku uzení ovlivňuje. Důležitá je také hmotnost sýra. Protože velký kus roztavíte s daleko větším úsilím a delší dobu než malý.

sýr na uzení

Nedá se přesně říct, že by existoval nějaký sýr, který není vhodný k použití v udírně, nebojte se experimentovat, protože nejlepší uzený sýr je ten, který vám bude chutnat!

V případě, že budete mít další otázky ohledně uzení nebo samotných udíren, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit