Proč máme z udírny kyselé klobásy?

Dobrý den, jdu k Vám s dotazem. S nadšením jsme si vyudili pár kousků masa a několik kilo klobás ze zvěřiny. Bohužel všechny klobásy jsou kyselé. Co jsme udělali špatně? Děkuji.
Marek Z.

Naše odpověď:

Dobrý den Marku, nepíšete sice, jaký typ udírny máte, ale pravděpodobně kyselé klobásy způsobilo to, že Vám udírna během procesu uzení klobás začala dehtovat.

kyselé klobásy

Tvoření dehtu je těsně spjato s typem dřeva, které pro uzení v domácí udírně použijete. Když je dřevo mokré nebo má mnoho kůry, může se na masu usadit více dehtu, než je obvyklé. Dehtování je jednou z nejběžnějších chyb při uzení. Uzeniny postižené dehtem lze rozpoznat hlavně díky jejich velmi tmavé, skoro černé barvě a výrazného aroma kyselé spáleniny. Nejškodlivější varianty dehtu se v udírně objevují při náhlých teplotních výkyvech nebo při velmi vysokých teplotách. Proč tomu tak je? Většinou je to způsobeno nedostatečným řízením průtoku kouře v udírně.

dřevěná udírna master smoker

Proto mají naše dřevěné udírny Master Smoker tři místa, kde můžeme teplotu a tah kouře regulovat. První je přímo na topeništi, druhé je v přívodním komínu ke komoře udírny a poslední třetí je v komíně komory udírny. Díky snadné regulaci tahu kouře dosáhnete snadno neměnné teploty, ať už udíte studeným, teplým nebo horkým kouřem.

... techniku uzení používali naši předkové už od pradávna? V té době to bylo uzení a sušení jediným způsobem, jak uchovat maso po delší dobu.

V případě, že budete mít další otázky ohledně dřevěných udíren Master Smoker nebo jiné dotazy k udírnám, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců. 

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit