Bramboráky s omáčkou z olomouckých tvarůžků

Bramboráky s omáčkou z olomouckých tvarůžků
Metoda přípravy: grilování, smažení
Náročnost přípravy: středně náročné
Doba přípravy: 45 minut
Porce: 4

Suroviny:

  • 1/2 kg brambor
  • 1/4 kg uzeného vepřového boku
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • česnek
  • červenou cibuli
  • půl hlávky bílého zelí
  • 100 g másla
  • sádlo (pokud máme moc libový vepřový bůček)
  • 2 ks mrkve (oloupané, nastrouhané)
  • 2 dcl smetany 33%
  • 1/4 litru piva
  • 100g Olomouckých tvarůžků
  • majoránku
  • kmín
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • petržel
  • čerstvé bylinky

Postup:

  • Začneme jak jinak bůčkem - ten si nakrájíme na kostičky a opečeme na grilu dozlatova.
  • Nemusíme se nějak zabývat jestli na oleji nebo na sádle, bůček je sám o sobě tučný až až a sádlo se nám z něj vypeče samo.
  • My jsme použili těžkou litinovou planchu, na  které spácháme nejen ten grilovaný bůček, ale i samotné bramboráky.
  • Po grilování necháme bůček vychladnout.
  • Zatímco bůček chladne, připravíme si zeleninu - mrkev a zelí nakrájíme na jemnou, posolíme, můžeme dochutit pepřem.
  • Pokud máme bůček hodně tučný, smícháme ho se zeleninou rovnou, v případě že je spíš libový, můžeme zakápnout trochou leje.
  • Vše důkladně promícháme a necháme salát odpočinout, aby se chutě dobře spojily.
  • A teď to hlavní - bramboráky. Očištěné brambory nastrouháme, někdo je před strouháním oloupe ale my patříme do té druhé skupiny, která strouhá brambory i se slupkou.
  • Z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu, obvykle jí tam je celkem hodně.
  • Do směsi pak zamícháme koření - nastrouhaný česnek, sůl, pepř, vejce, sušenou majoránku a kmín.
  • Poté postupně přisypáváme hladkou mouku a mícháme, dokud nezískáme směs vhodnou konzistence pro smažení.
  • Bramboráky pak na sádle smažíme z obou stran dozlatova, my jsme použili naší litinovou planchu která byla mastná ještě po smažení vepřového bůčku.
  • Pokud máte bramboráky hodně mastné, dejte je po grilování na papírovou utěrku, aby alespoň trochu mastnoty odkapala pryč.

    Omáčka z olomouckých tvarůžků

  • Omáčka z olomouckých tvarůžků je něco co ne každý musí. Doporučujeme jí ale vyzkoušet - je skvělá. A jak na ní?
  • Rozpustíme sádlo a přidáme nasekanou cibuli, špetku soli, pepř a dva stroužky nasekaného česneku.
  • Tuto směs restujeme, dokud není cibule sklovitá.
  • Pak přilijeme pivo a necháme ho zredukovat, aby se alkohol odpařil.
  • Do redukovaného piva vmícháme olomoucké tvarůžky, které potom nechte na mírném ohni rozpustit.
  • Podle potřeby omáčku zjemníme smetanou.
  • Nakonec do omáčky vmícháme čerstvou majoránku, nasekanou petržel a lžičku másla.
  • Omáčka pak bude mít lepší a výraznější chuť - a to chceme!
  • Servírování pak trochu připomíná přípravu lívanců. Bramboráky prokládáme vrstvou salátu, bůčku a to několikrát po sobě.
  • Až nakonec je přelijeme omáčkou z olomouckých tvarůžků a ozdobíme bylinkami.
  • Nezapomeňte - olomoucké tvarůžky mají hodně charakteristickou vůni a chuť, a ne každému sednou. Než je tou omáčkou přelijete, raději se zeptejte zda to pro strávníka lahůdka bude nebo ne.

Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků a grilovaným bůčkem jsou vynikajícím jídlem, které kombinuje tradiční české chutě. A přitom jejich příprava je tak strašně jednoduchá - škoda je nezkusit.

... v poslední době je moderní teflon na ústupu a lidé se vracejí k osvědčené litině. My jsme naše bramboráky grilovali na těžké litinové planche. A třeba vyzkoušíte i tahle koření.

Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků
Bramboráky s omáčkou z olomouckých syrečků

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit