De Luxe omáčka pepřová
Metoda přípravy:
vaření
Náročnost přípravy:
snadné
Doba přípravy:
30 minut
Porce:
400 ml
Suroviny:
- menší sklenička nakládaného zeleného pepře
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 60 ml rumu
- 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 30% tuku)
- sůl dle chuti
Postup:
- Rozehřejte gril a na rozpálenou litinovou pánev dejte olivový olej nebo máslo.
- Rozmačkejte naložený pepř pomocí nože a lehce orestujte, aby se rozvoněl (stačí restovat 1-2 minuty).
- Opatrně přilévejte rum a nechte ho vařit, dokud se alkohol neodpaří. Nemělo by to opět trvat více než minutu.
- Přidejte hovězí vývar a nechte omáčku na mírném plamenu vařit, dokud se nezredukuje zhruba na polovinu.
- Nakonec přidejte smetanu a prohřejte, aby omáčka zhoustla.
- Podle potřeby dosolte.
- Omáčku podáváme především k hovězím, vepřovým a kuřecím steakům.