Domácí klobásy Habanossi
Metoda přípravy:
uzení
Náročnost přípravy:
náročné
Doba přípravy:
celý den
Porce:
10 kg
Suroviny:
- skopová střeva v kalibru 20 - 22 mm
- 1 kg hovězí přední
- 1,3 kg ořezky z libového vepřového (poměr 70 ku 30)
- 1,2 l studené vody
- 1,5 kg libového vepřového
- 1,5 kg vepřových laloků
- 3,5 kg vepřového boku v poměru maso x tuk 50 na 50
- koření na 10 kg Habanossi
- 200 g rychlosoli
- 100 g kořenící směsi na Habanossi
- 5 g kutrovací přípravek
Postup:
- Všechno připravené maso nameleme na stroji s dírkami o velikosti 3 milimetr, smícháme s ledovou vodou a důkladně promícháme s kořenící směsí.
- Poté ochucenou směs narazíme do připravených skopových střívek.
- Poté připravené klobásky uložíme do chladu na 12 hodin.
- Domácí habanossi udíme v elektrické udírně cca na 70 °C po dobu 8 hodin.
- Po uplynutí 8 hodin snížíme teplotu v udírně na 40 °C a necháme habanossi ještě dosušit, postačí tak 4 hodiny.