Domácí uherská klobása
Metoda přípravy:
uzení
Náročnost přípravy:
náročné
Doba přípravy:
celý den
Porce:
10 kg
Suroviny:
- 4 kg vepřové plece
- 5 kg vepřového boku s podílem tuku cca 50 %
- 1 kg hovězí přední
- 200 - 220 g rychlosoli
- 200 - 300 g kořenícího přípravku uherská klobása
- vepřová střeva na klobásy v kalibru 32/34 mm
Postup:
- Vychlazené hovězí přední umeleme v mlýnku s otvory cca 2-3 milimetry.
- Vychlazené vepřové maso pomeleme mlýnkem s otvory 8-12 milimetrů (kdo chce, může část masa nakrájet na kostky cca 1x 1 cm).
- Namleté dílo a přísady dle dávkování smícháme dohromady (kořenící přípravek můžete předem smíchat ve studené vodě, lépe se pak zapracovává do masa).
- Okořeněnou směs necháme odpočinout 12 hodin a jejich uplynutí si na pánvi opečeme malý karbanátek z namleté směsi a ochutnáme, jestli je směs správně dochucena.
- Pokud jste s výsledkem spokojení, můžete začít plnit připravená vepřová střívka.
- Naplněná střeva necháme na 12 hodin odležet v chladu.
- Takto připravené klobásy rozvěsíme do dřevěné udírny nebo elektrické udírny, nebo položíme na nerezové rošty a necháme je udit při teplotě 75 až 80 °C, a to po dobu 6 až 8 hodin.