Domácí vepřová šunka
Metoda přípravy:
uzení
Náročnost přípravy:
náročné
Doba přípravy:
půl dne
Porce:
11 kg
Suroviny:
- 10 kg libového vepřového masa, ideálně z kýty, ale může být i plecko, případně půl na půl kýta s plecí
- 1 litr studené vody
- 180 gramů rychlosoli
- 50 gramů kořenící směsi na šunku
- formu na šunku popřípadě umělá varná střeva v kalibru 60-120 milimetrů
Postup:
- Část libového masa, asi tak 80 % pomeleme v mlýnku s otvory 14-18 milimetrů a následně maso naklepeme (potrháme) paličkou na maso.
- Zbývajících 20 % libového masa rozdělíme na dvě poloviny, přičemž jednu pomeleme v mlýnku s otvory 10-12 milimetrů a druhou v mlýnku s otvory 2-3 milimetry.
- Namleté maso vložíme do nádoby, zalijeme lákem, promícháme a necháme za občasného promíchání odležet na 48 hodin v ledničce při teplotě -0,5 °C.
- Do 1 litru studené vody přidáme 50 gramů koření na šunku a důkladně promícháme, aby se přípravek ve vodě úplně rozpustil.
- Poté přidáme 198 gramů rychlosoli a znovu zamícháme.
- Takto připraveným lákem zalijeme směs na šunku.
- Formu se šunkou vložíme do teplé vody a vaříme na cca 72 °C.
- Doba vaření se bude odvíjet od hmotnosti šunkové směsi, přičemž 1 kilogram šunky se vaří 1,3 hodiny, 2 kg šunky 2,3 hod.
- Nakonec šunku vychladíme ve studené vodě.
- Studenou šunku nakonec zaudíme v v klasické domácí dřevěné udírně nebo elektrické udírně po dobu 2 hodin na 70-75 °C.