Domácí vepřová šunka

Domácí vepřová šunka
Metoda přípravy: uzení
Náročnost přípravy: náročné
Doba přípravy: půl dne
Porce: 11 kg

Suroviny:

  • 10 kg libového vepřového masa, ideálně z kýty, ale může být i plecko, případně půl na půl kýta s plecí
  • 1 litr studené vody
  • 180 gramů rychlosoli
  • 50 gramů kořenící směsi na šunku
  • formu na šunku popřípadě umělá varná střeva v kalibru 60-120 milimetrů

Postup:

  • Část libového masa, asi tak 80 % pomeleme v mlýnku s otvory 14-18 milimetrů a následně maso naklepeme (potrháme) paličkou na maso.
  • Zbývajících 20 % libového masa rozdělíme na dvě poloviny, přičemž jednu pomeleme v mlýnku s otvory 10-12 milimetrů a druhou v mlýnku s otvory 2-3 milimetry.
  • Namleté maso vložíme do nádoby, zalijeme lákem, promícháme a necháme za občasného promíchání odležet na 48 hodin v ledničce při teplotě -0,5 °C.
  • Do 1 litru studené vody přidáme 50 gramů koření na šunku a důkladně promícháme, aby se přípravek ve vodě úplně rozpustil.
  • Poté přidáme 198 gramů rychlosoli a znovu zamícháme.
  • Takto připraveným lákem zalijeme směs na šunku.
  • Formu se šunkou vložíme do teplé vody a vaříme na cca 72 °C.
  • Doba vaření se bude odvíjet od hmotnosti šunkové směsi, přičemž 1 kilogram šunky se vaří 1,3 hodiny, 2 kg šunky 2,3 hod.
  • Nakonec šunku vychladíme ve studené vodě.
  • Studenou šunku nakonec zaudíme v v klasické domácí dřevěné udírně nebo elektrické udírně po dobu 2 hodin na 70-75 °C.
Recept na domácí vepřovou šunku
Recept na domácí vepřovou šunku
Recept na domácí vepřovou šunku
Recept na domácí vepřovou šunku
Recept na domácí vepřovou šunku
Recept na domácí vepřovou šunku
Recept na domácí vepřovou šunku
Recept na domácí vepřovou šunku
Recept na domácí vepřovou šunku

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit