Kuřecí stehna grilovaná na cedrovém prkénku

Kuřecí stehna grilovaná na cedrovém prkénku

Počet porcí: 4
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 45 - 60 minut

Suroviny:

  • 4 steaky ze stehna
  • 175 ml  sojové omáčky
  • 125 ml octu balsamico
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 lžíce česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • cedrové prkénko Weber, určené ke grilování

Postup:

K přípravě kuřecích stehen grilovaných na cedrovém prkénku si připravíme kuřecí steaky, sojovou omáčku, ocet balsamico, hnědý cukr, česnek, čerstvý zázvor a olej. Nesmíme také zapomenout na důležitou součást, kterou je grilovací prkénko Weber.

Kuřecí maso osolíme, lehce naklepeme a vložíme do marinády.
Marinádu připravíme ve větší míse smícháním sojové omáčky, octu balsamico, hnědého cukru, třeného česneku, strouhanéno čerstvého zázvoru a oleje. Vše důkladně promícháme a do marinády vložíme maso na 25 - 30 minut.
Tmavý cukr obohatí chuťové složení marinády a na mase krásně zkaramelizuje.
Čerstvý zázvor nastrouhejte a přidejte jej marinovací směsi.
Maso v misce s marinádou je možné párkrát otočit, aby se marináda rozprostřela stejnoměrně po mase.
Cedrové udící prkénko namočíme na 25 minut do studené vody a necháme ho nasáknout, prkénko otřeme a vložíme do grilu, dokud nezačne doutnat. Prkénko obrátíme.
Doutnající prkénko masu dodá příjemnou chuť i zabarvení.
Maso rozložíme na doutnající prkénko a pod poklopem grilujeme na středním žáru po dobu 15 -  20 minut. Průběžně potíráme zbylou marinádou. V případě, že by nám začalo prkénko hořet, zastříkneme ho vodou z ručního rozprašovače.
Občas poklop nadzvedneme a maso zkontrolujeme. Při vyšším počtu potření marinádou bude mít maso intenzivnější chuť.
Ugrilované maso vyjmeme z grilu a přeložíme na nahřáté talíře. My jsme jako přílohu volili těstovinový salát, můžeme podávat i s čerstvým křupavým pečivem.