Pomalu pečená krůta

Pomalu pečená krůta

Suroviny:

  • cca 4-5 kg krůta
  • 1/4 kila slaniny nebo špeku
  • 200 ml majonézy
  • Rubovací koření na drůbež
  • 4-5 vajec
  • Muškátový oříšek
  • 6-8 rohlíků a klidně mohou být i tvrdší ...
  • 1/2 litru mléka
  • petrželová nať - pokud máte kopřivy tak ty taky  :)


Grilovat na low nad slow krůtu by byla moc velká nuda. My si jí uděláme s nádivkou, udírna to zvládne úplně v pohodě. A protože nádivka jde dovnitř do krůty, logicky začneme právě s ní. Na kostičky nakrájený špek nebo slaninu dáte do větší mísy. K němu přidejte na kousky cca 1x1cm  nakrájené včerejší rohlíky. Pro aromatičnost a svěžest pak do směsi vmíchejte nasekanou velkou hrst petrželky, když máme kopřivy přidáme i ty. Pro efekt vypadají skvěle a nádivka chytne ještě lepší chuť. Celý tento suchý mix poté zalijte asi 1/2 litrem mléka a do směsi zašleháme 4-5 vajec.  Důkladně promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Na závěr přidejte špetku muškátového oříšku pro jemně pikantní dozvuk nádivky. Pozor ale, fakt jen trochu. Vůně muškátového oříšku je opravdu intenzivní. Po důkladném promíchání dejte nádivku stranou a nechte chvíli odpočinout.

Teď se budeme konečně věnovat krůtě - teda spíše marinádě na ní. Ve větší míse smíchejte majonézu s kořenící směsí Rub. My jsme použili rubovací koření s velkým podílem červené papriky, ale Vy si můžete vybrat jinou, třeba i ostřejší. Důkladným promícháním zajistíte, že se všechny chutě propojí a vytvoří chuť, která krůtě dodá onen jedinečný charakter. Majonézu dáváme proto aby jednak zkřehla kůže a dobře na ní drželo koření. Je potřeba si uvědomit že pomalu pečená krůta bude v udírně několik hodin a kdyby byla pouze kořením posypaná, většina by ho skončila dole - a to nechceme !

Jakmile máte připravenou nádivku i marinádu, můžete se pustit do samotné přípravy krůty. A recpet je to fakt jednoduchý, zvládnete ho určitě také. Krůtu prohlédneme a důkladně ji očistíme. Až pak jí naplňte připravenou nádivkou, pořádně jí napěchujte dovnitř. Neměly by Vám vzniknout žádné vzduchové kapsy.A aby vám nádivka během uzení z krůty nevypadávala, svážete nohy krůty pevným kuchyňským provázkem. Celou krůtu následně důkladně pomažte připravenou marinádou z majonézy a koření. Aby se vám krůta v udírně lépe manipulovala a uzení probíhalo optimálně, napíchněte do krůty háky, díky kterým bude viset - pokud si nejste jistí že jí udrží provázek. Udící háky jsou prosatě sázka na jistotu.

... technika pomalého grilování low and slow je doma v Severní Americe kde je to jeden z nejvíce používaných BBQ postupů, dokonce se v této disciplíně pořádají i národní grilovací soutěže ....

Samotné uzení je proces, který vyžaduje trpělivost. Udičte krůtu 6 hodin při 130 °C v udírně. První 4 hodiny udíte bez přítomnosti kouře, aby maso trochu ovadlo a zároveň se prohřálo. kouř pusťte až pak - poslední 2 hodiny pak přidejte kouř pro charakteristickou kouřovou příchuť.  Bude to stačit. Nezapomeňte použít vpichový teploměr pro kontrolu uvnitř masa, ale počítejte s tím že pomalu pečení krůta bude v udírně viset klidně i deset hodin podle velikosti . Po skončení uzení je důležité ověřit vnitřní teplotu krůty pomocí teploměru. Krůta by měla mít vnitřní teplotu 85 °C, což znamená, že je bezpečně propečená. Po vytažení z udírny ji nechte na chladném místě odpočinout alespoň 15-20 minut, což umožní šťávám rozložit se zpět do masa. Nakonec ji opatrně porcujte a podávejte.

pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-158
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-165
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-167
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-180
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-182
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-198
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-213
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-220
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-221
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-274
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-294
pomalu-pecena-kruta-s-nadivkou-282

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit