Rizoto s kuřecím masem

Rizoto s kuřecím masem

Počet porcí: 4
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny:

  • grilované kuřecí maso
  • 2 hrnky rýže
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • 100 - 150 g hrášku
  • 1 - 2 mrkve
  • 1 střední cibule
  • na posypání strouhaný tvrdý sýr a sekaná zelená petrželka

Postup:

Připravíme gril, do středu grilu vložíme litinovou pánev Wok. Gril rozpálíme na střední žár. Rýži propláchneme studenou vodou, vsypeme do pánve. Zalijeme odměřeným množstvím vývaru. Do pávne postupně přidáme na tenké proužky nakrájenou mrkev, najemno nasekanou cibuli  hrášek a sádlo. Přiměřeně osolíme a opepříme. Grilované kuřecí maso nakrájíme na stejnoměrné kostičky a přidáme do woku. Všechny suroviny promícháme.  Pánev přikryjeme pečlivě alobalem a gril zakryjeme poklopem. V grilu necháme cca 1 hodinu dusit. Hotové rizoto sypeme strouhaným sýrem a zdobíme sekanou zelenou petrželkou.

Rýži vsypeme do nahřáté pánve BBQ Wok , můžeme lehce opražit, chuť je potom intenzivnější.
Ohřátou rýži zalijeme vývarem v poměru 2 díly rýže, 3 díly vývaru. Promícháme a postupně přídáme další suroviny, které máme připravené.
Přisypeme na tenké nudličky nakrájenou mrkev, nadrobno nasekanou cibuli a hřášek. Můžeme použít jak hrášek sterilovaný, tak i mražený. Osolíme a opepříme.
Do pánve přidejte grilované, na drobné kousky nakrájené kuřecí maso.
Důkladně promícháme, aby se všechny suroviny v pánvi důkladně propojily. Pánev wok přikryjeme alobalem a dusíme pod poklopem grilu po dobu cca 1 hodinu.
Zde vidíme hotové rizoto vyjmuté po 1 hodině z grilu. Vařili jsme na grilu Weber One-Touch Premium 57 s děleným grilovacím roštem.
Při podroběnjším zkoumání je vidět struktura rizota a rozmanitá barevnost. Rýže není rozvařená, použili jsme rýži Basmati.
Ukázka možného servírování rizota s kuřecím masem. Vhodným doplněním může být ovocný kompot nebo salát z červené řepy.
Rizoto s kuřecím masem doplněné čerstvým rajčetem.