Falešná svíčková uzená tekutým kouřem
Metoda přípravy:
nakládání, sušení
Náročnost přípravy:
středně náročné
Doba přípravy:
půl dne
Suroviny:
- 1 kg falešné svíčkové
- 2 lžíce tekutého kouře
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 3 lžíce jablečného octa
Postup:
- Maso nakrájejte na rovnoměrné plátky
- Připravte si směs, do které budete maso nakládat
- Na plátky masa nalijte připravenou marinovací směs a vše dobře promíchejte
- Nádobu s masem pečlivě zakryjte a nechte odpočívat v lednici po dobu minimálně 8 hodin
- Plátky masa dejte do předehřáté sušičky nebo udírny s ventilátorem na 70 °C na 90 minut. Pozn. u udírny nezapomeňte otevřít komín, aby mohl dobře proudit vzduch.
- Snižte teplotu na 55 °C na dosušení masa. Hotové jerky by mělo jít ohnout, ale nemělo by se lámat.
- Doba sušení by měla být 6-12 hodin podle toho, jak máte tenké plátky a jak výkonná je vaše sušička.