Grilovaná roláda z vepřového bůčku se skořicí
Metoda přípravy:
grilování
Náročnost přípravy:
středně náročné
Doba přípravy:
1,5 hodiny
Porce:
4 - 6
Suroviny:
- vepřový bůček (asi 1,5 kg, bez kosti a kůže)
- třtinový cukr
- sušená cibule
- sušený česnek
- sůl
- pepř
- limetka
- javorový sirup
- máslo
- skořice
Na salát
- červené hlávkové zelí
- tvaroh
- olivový olej
- sušený koriandr
- jarní cibulka
- habanero
Postup:
Bůček
- Začněte tím, že si připravíte vepřový bůček.
- Pokud je na něm kůže nebo kosti, odstraňte je.
- Následně bůček opatrně rozřízněte tak, aby vzniklo rovné plátno, které by mělo být dostatečně velké, aby se dalo zabalit do formy rolády.
Skořicová směs
- V hluboké misce smíchejte třtinový cukr, sůl, pepř, sušený česnek, sušenou cibuli a skořici.
- Měli byste získat voňavou a sladkou směs, která bude tvořit hlavní chuť vašich šneků.
Náplň a balení
- Rovnoměrně posypte připravený bůček skořicovou směsí.
- Ujistěte se, že každý kousek masa je dobře pokryt.
- Poté bůček pečlivě zabalte, snažte se vytvořit co nejvíce vrstev.
- Nakrájejte zabaleno maso na šneky a obalte je skořicovou směsí ze všech stran, aby byly bohatě ochucené.
Grilování
- Připravte si gril. Pokud používáte dřevěné uhlí, nechte ho dostatečně rozhořet. Pokud máte plynový gril, rozpalte ho na střední teplotu a nechte ho předehřát na 130 stupňů.
- Vložte maso a grilujte zhruba dvě hodiny.
- Během grilování maso občas otočte, aby se rovnoměrně propekl a získal krásnou křupavou kůrku.
Omáčka
- V pánvi na střední teplotě vytvořte karamel ze 4 lžic třtinového cukru a šťávy z limetky.
- Jakmile cukr začne karamelizovat, přidejte máslo a nechte je společně rozpustit.
- Poté přidejte sušený česnek, sušenou cibuli a javorový sirup.
- Vše promíchejte a nechte na mírném ohni, dokud se směs nespojí do hladké omáčky.
- Na závěr přidejte skořici a promíchejte.
Dopečení
- Po dvou hodinách grilování přesuňte maso do zapékací misky.
- Rovnoměrně přelijte připravenou omáčkou a vložte do trouby.
- Doporučujeme dopečení při teplotě 180 stupňů, dokud maso není úplně měkké a omáčka nezačne bublat.
Salát
- V misce smíchejte tvaroh, olivový olej, sůl, pepř a jablečný ocet.
- Přidejte sušený koriandr, papričku habanero a nasekanou jarní cibulku.
- Nakrájejte červené zelí na tenké proužky, přidejte do misky a promíchejte.
- Nechte salát chvilku odstát, aby se chutě propojily.
Servírování
- Po dopečení nechte maso chvíli odpočinout.
- Poté ho nasekejte a servírujte s připraveným salátem.
- Doporučujeme podávat s čerstvým pečivem nebo bramborami.