Grilovaná polenta

Grilovaná polenta

Počet porcí: 4 - 6

Náročnost: snadné

Doba přípravy: celkem 60 minut + 4 - 6 hodin na vychlazení

Suroviny:

  •     50 dkg kukuřičné mouky
  •     špetka soli
  •     barevný mletý pepř
  •     140 ml smetany nebo plnotučného mléka
  •     50 ml olivového oleje


Postup přípravy:  V těžkém kastrolu smícháme kukuřičnou mouku se solí, pepřem, a mlékem. Metličkou vše šleháme, dokud není směs hladká . Za stálého míchámí vaříme cca 2 - 3 minuty. Hotová polenta by měla mít konzistenci měkčí zmrzliny. Hotovou polentu přesuneme do nepřilnavého nízkého pekáče, aby vznikla přibližně 1 cm vysoká placka. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladit po dobu minimálně 4 hodin. Pořádně vychlazenou polentu nakrájíme na stejnoměrné tvary, jejichž délka a šířka by neměla přesáhnout 6 - 8 cm. Grilujeme na přímé grilování, gril rozehřejeme na vysoký žár. Grilovací rošt je třeba před grilováním potřít olejem. Obě strany polenty potřeme před vložením do grilu rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem. Otáčíme a grilujeme po dobu cca 6 - 7 minut dokud není polenta krásně zlatavá. Polentu podáváme horkou.

Na grilovanou polentu budeme potřebovat kukuřičnou mouku, sůl a pepř, smetanu nebo plnotučné mléko a olivový olej.
Ve dostatečně velkém hrnci smícháme kukuřičnou mouku s mlékem/smetanou, solí a pepřem. Metličkou vše důkladně promícháme dohladka vyšleháme. Poté necháme kukuřičnou kaši za stálého míchání vařit. Ideálně tak 2-3minuty.
Hotová polenta bude mít přibližně stejnou konzistenci, jako trochu měkčí zmrzlina.
Polentu dáme do mělkého pekáče, přikryjeme alobalem nebo potravinářskou fólií a necháme tak na 4 hodiny vychladnout. Vychladlou polentu nakrájíme na stejně velké kusy a potřeme jí olivovým olejem.
Kousky polenty dáváme na rozpálený rošt. Grilujeme na přímém žáru po dobu 6-7. V průběhu grilování musíme polentu několikrát otočit. Hotová je ve chvíli, kdy má krásně zlatavou barvu.
Polenta se musí podávat horká.
Jako příloha k polentě nejlépe poslouží čerstvá zelenina.