Grilované brambory

Grilované brambory

Počet porcí:  3 - 4
Náročnost: snadné
Doba přípravy:  40 minut

Suroviny:

  •     8 - 12 menších brambor
  •     máslo
  •     sekané zelené bylinky - míchané
  •     sůl, pepř
  •     zakysaná smetana


Postup: Brambory řádně umyjeme a vydrbeme kartáčkem. Osušíme a celé vložíme na rošt grilu. Na středním žáru grilujeme přibližně 30 minut. V době, kdy se brambory grilují, máme čas vyrobit ochucenou studenou omáčku. Zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme sůl a pepř podle chuti, dále nasekané zelené bylinky (kopr, petržel, pažitka). Umícháme a máme hotovo. Grilované brambory servírujeme teplé. Hotové na talíři lehce praskneme pěstí a zlehka osolíme. Polijeme studenou omáčkou ze zakysané smetany. Výborné jako lehká letní večeře. Můžeme doplnit sklenicí lahodného vychlazeného mléka.

Na grilované brambory si připravíme menší brambory, máslo, sekané zelené čerstvé bylinky, sůl, pepř a zakysanou smetanu.
Brambory vložíme na rošt grilu a přiklopené grilujeme 30 minut, dokud nejsou brambory měkké. Občas zkontrolujeme a obrátíme nebo přesuneme na okraj grilu či zpět na střed. V našem případě byl použit gril Weber One-Touch Premium 57.
Do malé misky dáme zakysanou smetanu, podle chuti osolíme a opepříme, dochutíme sekanými zelenými bylinkami a česnekem. Všechny suroviny utřeme do hladké omáčky.
Grilované měkké brambory vyjmeme z grilu, přeložíme na talíř, kde je lehce dlaní nebo nožem
Aranžmá na talíři můžeme doladit napříč překrojeným ogrilovaným česnekem. Už jen při pohledu na takto naaranžovanou večeři se jistě spoustě z nás sbíhají sliny.