Grilované lilkové závitky se sýrem

Grilované lilkové závitky se sýrem

Počet porcí: 4
Náročnost: střední
Doba přípravy: 45 - 60 minut

Suroviny:

  •     2 lilky pokrájené na podélné plátky
  •     1 dcl oleje na potření
  •     mletý pepř
  •     čerstvá nasekaná šalvěj
  •     sýr - tužší tvarohový (nejlépe kozí)
  •     cherry rajčata


Suroviny na omáčku:

  •     1 bílý jogurt
  •     stroužek česneku
  •     sůl, pepř
  •     máta


Postup: Lilek pečlivě omyjeme a osušíme, podélně nakrájíme ostrým nožem na plátky o síle 3 - 5 mm. Tyto plátky rozložíme na rovnou podložku. Potřeme je olejem, osolíme a opepříme. Gril rozpálíme na střední žár, vložíme plátky lilku a grilujeme z každé strany po dobu 3 minut. Grilované plátky rozložíme zpět na podložku. Tvarohový sýr nakrájíme na přiměřeně velké kousky,  na každý plátek lilku položíme sýr a lístek šalvěje. Zatočíme do malých závitků, které napichujeme na špíz střídavě s cherry rajčátky. Hotové špízy vložíme zpět do grilu a prohříváme ještě 4 minuty z každé strany.

K přípravě grilovaných závitků si připravíme podélně nakrájené lilky, olivový olej na potření, mletý pepř, sůl, čerstvou šalvěj. Na naplnění tvrdý tvarohový sýr a čerstvou šalvěj.
Očištěné lilky nakrájíme ostrým nožem na podélné plátky silné přibližně 3 - 5 mm.
Lilek rozložíme na rovnou plochu,  osolíme a necháme 10 minut odpočinout. Přebytečnou tekutinu odsajeme plátěným ubrouskem. Lilek potřeme olejem a opepříme.
Lilek opatrně vkládáme na grilovací rošt grilu, v našem případě jsme použili gril na dřevěné uhlí Weber One-touch Premium 57.
Tvrdý tvarohový sýr, nejlépe kozí nakrájíme na úhledné dílky.  Na každý díl lilku jeden díl sýru.
Hotové plátky vyjmeme z grilu a rozložíme na prkénko nebo jinou vhodnou rovnou podložku. Na každý lilek položíme dílek sýru a jeden lístek čerstvé šalvěje.
Ve chvíli, kdy máme na všech plátcích sýr a šalvěj, můžeme začít stáčet závitky. Připravíme špízy , pokud je nemáme, postačí obyčejná špejle, které před vložením na gril obalíme konce alobalem.
Na špejle a špízy napichujeme střídavě závitek z grilovaného lilku plněný sýrem a cherry rajčátko. Takto prokládáme,  dokud nemáme špízy dostatečně velké.
Při přípravě špízů můžeme přidat i čerstvé žampiony či jiné houby. Chutná je též grilovaná cibule.
Hotové špízy  jsme grilovali přímo ve středu grilu na dřevěné uhlí Weber One-Touch Premium57. Grilovací rošt jsme během grilování ošetřovali Weber BBQ olejem - spray na proomazání roštů ze slunečnicového oleje.
Omáčku ke špízům vyrobíme velmi rychle smícháním bílého jogurtu se solí a pepřem, rozetřeným česnekem a nakonec přidáním nasekané čerstvé máty.
Špízy servírujeme teplé se vychlazeným mátovým dresinkem. Přidat můžeme plátky lehce rozpečené veky. Oblohu vyrobíme ze zeleného salátu.