Grilované placičky z cukety ala bramborák

Grilované placičky z cukety ala bramborák

Počet porcí: 4
Náročnost: střední
Doba přípravy: 45 minut

Suroviny:

  •     1 velká nebo 2 malé cukety
  •     250 ml mléka
  •     2 vejce
  •     150 g hladké mouky
  •     sůl, pepř
  •     majoránka
  •     3 - 4 stroužky česneku
  •     150 g anglické slaniny


Postup: Mladé cukety oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy. Lehce osolíme a opepříme. Necháme 10 minut odstát a poté přebytečnou tekutinu slijeme. Do nastrouhané cukety přilijeme mléko, přidáme vejce, proliosvaný česnek a majoránku podle chuti. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky a přidáme do mísy. Lehce promícháme, aby se suroviny spojily. Nakonec postupně přisypeme hladkou mouku. Výsledkem je těsto jako na bramboráky. Hotové těsto necháme 20 minut odpočinout, aby se uvolnil z mouky lepek.  Rozpálíme gril na vysokou teplotu, vložíme litinovou pánev a necháme prohřát. Vlijeme malé množství oleje nebo použijeme olej Weber. Do rozpáleného oleje vkládáme lžící malé porce těsta a tvoříme placičky, které opékáme dokřupava z obou stran. Placičky podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně se zeleninovým salátem.

Na placičky z cukety si připravíme 2 malé nebo 1 velkou cuketu nastrouhanou nahrubo, prolisovaný česnek, vejce, mléko, hladkou mouku, sůl a pepř, slaninu  a v neposlední řadě majoránku. Nezapomeneme ani na olej na smažení.
Nahrubo strouhanou cuketu osolíme a opepříme. Necháme stát 10 minut a přebytečnou tekutinu slijeme. Do mísy přilijeme mléko, přidáme vejce, podle chuti majoránku a nezapomeneme na česnek. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky a vše důkladně promícháme, aby se suroviny pěkně propojily.
Nakrájenou anglickou slaninu můžeme předem orestovat na pánvi s minimálním množstvím tuku. Vynikne tak více její aroma a bude v placičkách křupavější.
Do mísy rozklepneme dvě vajíčka.
Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Při našem grilování se nám velmi osvědčily kořenky Weber Style,  díky slánce a  pepřence  lze mít vždy po ruce čerstvý mletý pepř i jemně mletou sůl, jelikož mají zabudované mlýnky.
Mouku přidáváme po malých dávkách k ostatním promíchaným surovinám.  Mouky použijeme tolik, dokud se nám v míse nevytvoří těsto velmi podobné těstu na bramboráky. Hotové necháme stát 20 minut, aby se z mouky uvolnil lepek a placičky se nám nepřepalovaly.
Důkladné promíchání je nutné ke správnému  propojení všech surovin a jejich chutí.
Při roztápění kotlového grilu na dřevěné uhlí, v našem případě Weber One-Touch Preminum 57  jsme použili k rozpálení dlouhohořících briket zapalovací komín. Litinovou BBQ pánev jsme ošetřili Weber olejem.
Na rozpálenou pánev vkládáme lžící malé porce a tvořime placičky,  které opékáme dokřupava z obou stran. Použili jsme litinovou pánev Weber BBQ , která se nám svým širokým  využitím velmi osvědčila.
Upéci placičky dokřupava je otázkou 10 minut. Výhodou litinové pánve je možnost použití kovového náčiní na otáčení, míchání atd. Litina se nám nepoškrábe. Námi   bylo použito nerezové náčiní Weber.
Placičky průběžně kontrolujeme, několikrát můžeme obrátit. Hotové ukládáme na nahřátou mísu.
Podáváme jako samostatný pokrm se salátem z čerstvé zeleniny. Nebo můžeme použít jako přílohu k masitým jídlům. Výborné jsou jako chuťovka k vínu či pivu.